Fűtés

2022.10.10. 17:29

Sikeres a program: mintegy száz nógrádi faluban a szociális tűzifa adja a meleget

Szűkebb hazánkban a legtöbb település önkormányzata él a Belügyminisztérium által biztosított lehetőséggel. Ennek köszönhetően a rászoruló családoknál a szociális tűzifa ad meleget télen. Idén mintegy száz nógrádi község támogatási igényét bírálták el kedvezően.

Gulyás Edina

A rászoruló családoknál a szociális tűzifa ad meleget télen

Forrás: MW | Illusztráció

Fotó: Banczik Róbert

A polgármesterek bíznak abban, hogy a megnövekedett tűzifa igény ellenére még ebben az évben ki tudják szállítani a lakosokhoz a kályhába valót.

A központi költségvetés a tavalyihoz hasonlóan idén is ötmilliárd forintot biztosít az ötezernél kevesebb lakosú települési önkormányzatok részére szociális célú tüzelőanyag vásárlásához. A program 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett – olvasható a kormány honlapján. A nyertes önkormányzatok a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolhatják meg a tüzelőanyagot.

– Kisbágyonban a kezdetek óta minden évben él az önkormányzat a fenti lehetőséggel, eddig minden alkalommal eredményesen pályáztunk – fogalmazott Nagy Attiláné polgármester. – Idén nagyobb mennyiséget igényeltünk, amit meg is kaptunk, így mintegy tíz családot tudunk azzal támogatni. Számukra ez nagy segítség. Az elmúlt években egy helyi vállalkozó vállalta magára a tüzelő kiszállítását, így azt nem az önkormányzatnak kellett finanszírozni. Szerencsére ez az összefogás jellemző a településre, segítik egymást az itt lakók. Eddig még minden évben karácsony előtt a rászorulóknál volt a fa, bízunk abban, hogy ez idén is így lesz. 

Felsőtoldon tavaly pályáztak először szociális tűzifára, akkor 20 köbmétert tudtak szétosztani ugyanennyi családnak. Nagyváradi István, a település első embere arról számolt be, hogy idén kicsivel több tüzelőt nyertek. Az igénylések még nem érkeztek be az önkormányzathoz, azonban az erdészettel már megkötötték a szerződést. Arról még nincs információjuk, hogy mikor tudják a településre szállítani a fát, tavaly december elején már ott volt a kályhába való.

– Szinte még minden évben éltünk a Belügyminisztérium által kínált lehetőséggel, idén mintegy 60 családot tudunk ezáltal támogatni. Mivel az erdészeteknek megnövekedett igényeket kell kiszolgálni, így januárra ígérték a 121 köbméternyi tüzelőt – tájékoztatott Széll Istvánné, Nemti polgármestere, aki arra is kitért, hogy a szállításról az önkormányzat gondoskodik. Az idős, egyedülálló lakóknak igény szerint a hasogatásban és a behordásban is segítenek. 

Verbói Gábor, Nógrádmegyer első embere arról számolt be, hogy az elmúlt évhez képest idén valamivel kevesebb, mintegy 480 köbméter fát nyertek. Tavaly közel 400 helyi családot támogattak azzal, idén azonban kérelemhez kötik a kiosztást, aminek szigorúbb feltételei lesznek. Mint mondta: már felvették a kapcsolatot a szécsényi erdészettel, bízik abban, hogy karácsonyig a rászorulóknál lehet a tüzelő. 

– Minden évben pályázunk a szociális tűzifa programban, ahogy eddig, úgy idén is sikeresen szerepeltünk a kiíráson, ez 304 köbméternyi fát jelent. Általában 300-400 köbméter között szokott lenni az elnyert mennyiség, amivel mintegy 150-200 családot tudunk támogatni – hangsúlyozta Szabó Vilmos, Rimóc polgármestere. – A két köbméter egy-egy rászoruló esetében akár két hónapra is elegendő lehet. Már kezdeményeztem a beszerzést az erdészetnél, azonban eddig nem kaptam jelzést arról, mikorra várható a szállítás időpontja. Általában decemberben, vagy januárban szoktuk kiosztani a kályhába valót a rászorulók között. Mivel a szállítás költsége, ami milliós tétel,  az önkormányzatot terheli, arra törekszünk, hogy minél közelebbi termelésből kapjuk meg a számunkra megítélt mennyiséget. 

Több település támogatási igényét már kedvezően bírálták el

Döntés született a szociális tüzelőanyag támogatásról, melyben 73 Nyugat-Nógrádi önkormányzat, 174 429 420 forint értékben kap segítséget – közölte Balla Mihály országgyűlési képviselő közösségi oldalán. Többek között Alsópetény, Bánk, Becske, Bér, Bercel, Berkenye, Borsosberény, Cserháthaláp, Cserhátsurány , Csesztve, Csitár, Dejtár, Diósjenő, Drégelypalánk, Egyházasgerge, Endrefalva, Erdőtarcsa, Érsekvadkert, Etes, Felsőpetény, Galgaguta, Herencsény, Hont, Horpács, Hugyag, Iliny, Ipolyszög, Ipolytarnóc, Ipolyvece, Kálló, Karancsalja, Karancsberény, Karancskeszi, Karancslapujtő, Kétbodony, Kisecset, Litke, Ludányhalászi, Magyargéc, Mihálygerge, Mohora, Nagylóc, Nagyoroszi, Nézsa, Nógrád, Nógrádkövesd, Nógrádmarcal, Nógrádmegyer, Nógrádsáp, Nógrádszakál, Nőtincs, Őrhalom, Ősagárd, Patak, Patvarc, Piliny, Pusztaberki, Rétság, Rimóc, Ságújfalu, Szalmatercs, Szanda, Szátok, Szécsénke, Szendehely, Szente, Szirák, Szügy, Terény, Tereske, Tolmács, Vanyarc és Varsány támogatási igényét kedvezően bírálták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában