Természet

2022.10.30. 21:23

Év fája: jobbágyi ősi lombkoronása előkelő helyen gyökerezik

Lezárult az Év Fája 2022 verseny, a legtöbb, összesen 3887 voksot a tatai Cseke-tó felett álló – pontosabban fekvő – platán „híd” gyűjtötte a július óta zajló online szavazáson. A szervezők emellett odaítélték a Hős Fa címet, illetve kihirdették az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasát is. A versenyben érintett volt Nógrád megye is.

Veres Edina

Schoblocher István a hatalmas hárs törzsénél

Forrás: Nool

Fotó: Faragó Zoltán

A 2010 óta minden évben megszervezett versennyel az Ökotárs Alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fák mellett a természet fontosságára, és a mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné ráirányítani a figyelmet.

Az alapítvány tájékoztatása szerint, a szavazásra bármely közösség benevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében.

– A vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése. Idén 32 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri emelte ki a 12 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta ki kedvencét július és október között. A fákra összesen 12 ezer 606 szavazat érkezett – közölte az alapítvány, majd hozzátette: a tatai Angolkertben található nyertes platánfa 230-250 éves. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve. A laza szerkezetű talaj miatt a közvetlenül a vízpartra ültetett platánsor több példánya is megdőlt, azonban egyik sem feküdt fel a partfalra olyan csodával határos módon, mint a győztes.

A zsűri döntése alapján a 2022-es Hős Fa címet a Zala megyei Szentpéterúr és Pacsa települések határvidékén fekvő Lengyeli-legelő fái kapták. A benevezett matuzsálemi vadkörte- és tölgyfák az itt található gémeskutakkal, forrással, pásztorszoborral együtt a hely jelképei. Az idősebb lombkoronások még „láthatták” a közeli főúton elkocsikázó I. Ferenc Józsefet is. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Pest megyei Dánszentmikós határában álló Aggastyánok, azaz a Micsky hársak nyerték.

Az Év Fája egy speciális kezelést nyert, míg a különdíjas az Országos Erdészeti Egyesület ajándékcsomagját kapta.

Az Ökotárs Alapítvány tájékoztatásából végül az is kiderült, hogy a versenyben szűkebb hazánk is érintett volt, sőt a zsűrizés során az első tíz fa közé is bejutott a jobbágyi ősi gyógyító hársfa, ugyanis az összesen 487 összegyűjtött vokssal a hetedik helyen zárta a szavazást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában