Szavazás

2022.06.30. 18:52

Több mint kilencvenéves nógrádi hársfa is indul az Év fája szavazáson

Július 1-jén útjára indul Az év fája szavazás, idén egy Jobbágyiban álló hárs is szerepel a 12 döntős között. A fák kiválasztásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy történetet is kellett találni hozzájuk, ami megmutatja, hogy az adott fa miért értékes a helyiek számára – írja honlapján a versenyt szervező Ökotárs Alapítvány.

Faragó Zoltán

Schoblocher István a hatalmas hárs törzsénél

Fotó: Faragó Zoltán

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, a természetvédelem fontosságára. Az év fájára online szavazhatnak, idén július 1-től október 1-ig. 
Schoblocher István, Jobbágyi polgármestere portálunknak elmondta: a település fölé magasodik a Zagyva bal partján álló, a tengerszint feletti 509 méteres magasságig emelkedő hegy is, amit Nagy-Hársasnak hívnak. Ez nem véletlen, szép számmal előfordul rajta az őshonos kis- és nagylevelű hárs is, nyár elején pedig valósággal betölti a környék levegőjét a virágok illata. 

– Mindenfelé szívesen ültettek hársfát településünkön, a kertekbe, a közterületekre, például a lourdes-i kápolna előtt is áll egy hatalmas példány. A szavazáson induló egyed a faluház udvarán áll. Az épületnek története van, az 1930-as évek elején emelték, a Pintér család élt itt. A férj kántortanító, a feleség postamester volt Jobbágyiban. Később az épületben működött a helyi posta, volt benne bölcsőde és óvoda is. Azt, hogy a fa indulhatott a szavazáson, a községünkben élő lokálpatrióta Begelláné Kővári Máriának köszönhetjük, aki a nevezést is megírta. 

Hozzátette: a hársfát a ház építésekor ültethették, a pontos korát nem ismerjük, de egészen biztos, hogy elmúlt kilencvenéves. 

Begelláné Kővári Mária hosszabb és alapos helytörténeti kutatás eredményeként írt a fáról. „A faluból elköltözött emberekkel történő beszélgetések során a legtöbbször szóba kerül a hársfa is. Sokan elmondják, hogy több évtizedes távollét után még mindig hiányzik a hársfavirág kellemes, édes illata, amely május vége táján beborítja az egész falut. A fához való kötődés nagyon szép példája, hogy fiatal házaspárok még napjainkban is, a gyermekük születésekor hársfát ültetnek az udvarukba” – írta. 

A fáról minden évszakban készült fotó, a virágzat gyógyító hatása pedig közismert, ezért a versenyre gyógyító hársként nevezték a faóriást. A Jobbágyi Kossuth útján található hárs magassága mintegy 25 méter, a törzs kerülete 318 centiméter. Szavazni az evfaja.hu oldalon lehet rá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában