Október 23.

2022.10.21. 18:54

Egy nap, ami élni fog emlékezetünkben: a forradalom évfordulójára emlékeztek Bátonyterenyén (+fotók)

Műsorral és koszorúzással emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról péntek délelőtt Bátonyterenyén, a Fáy András Középiskola és Kollégium udvarán.

Veres Edina

Bátonyterenyén tartották az első megemlékezést a megyében az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az esemény nyitányaként az oktatási intézmény diákjainak előadása elevenítette fel a 66 évvel ezelőtti történések sorát, majd Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondott emlékező beszédet. A honatya úgy fogalmazott: 1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében.

– E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy olyan nap, amely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt, bármily kicsi is a siker esélye, bármily nagy is az áldozat, amit követel. És bizony az áldozat, amit a szabadságvágy követelt nem csak budapesti, nem csak csonka országi, de Kárpát-medencei volt. Minden nemzetrész megszenvedte, de még a velünk szimpatizánsok is. Nógrád különösen – mondta az országgyűlési képviselő, aki ezt követően Pekár István kutatásainak eredménye alapján számszerű adatokat is megosztott a megjelentekkel.

Becsó Zsolt végül hozzátette: emlékező beszédét az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésével, és a megtorlással kezdte. Nem véletlenül, hiszen mondandója végére kívánta hagyni a magyar csodát, az 1956-os küzdelem lelkesítő és győztes gyönyörűséges 12 napját, azt a 12 napot, amire bármikor, bárhol örömittas büszkeséggel emlékezhetünk.

A megemlékezés végén az önkormányzat, a helyi intézmények, cégek és civil szervezetek képviselői helyezték el virágaikat az eseménynek otthont adó középiskola falán található emléktáblánál.

Október 21-én egy másik rendezvényt is tartottak a városban. Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy ünnepélyes keretek között avatták fel a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola kertjében az intézmény névadóját ábrázoló bronz szobrot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában