Megemlékezés

2022.10.21. 17:27

Felavatták II. János Pál pápa szobrát a bátonyterenyei iskola udvarán (+fotók)

Ünnepélyes keretek között avatták fel péntek délelőtt a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola kertjében az intézmény névadóját ábrázoló bronz szobrot.

Veres Edina

A felavatott bronz szobor méltó helyszínt teremt a jövőben a megemlékezéseknek

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az alkotást Bátonyterenye önkormányzatának ajándékaként kapta az iskola fennállásának tíz éves évfordulója alkalmából. A szentté avatott egykori egyházfőt ábrázoló mellszobor Párkányi Raab Péter kezének munkáját dicséri.

Az eseményen Nagy Piroska, a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója elmondta: névadójukat 1978. október 16-án választották pápává, aki október 22-én, a Szent Péter Bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét.

– Ma, október 21-én e két jeles eseményhez közeli időpontban tisztelgünk névadónk előtt. Szent II. János Pál pápa ahogy egész életében, úgy pápasága alatt is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megtalálja a közös hangot a fiatalokkal – hangsúlyozta az igazgató, aki arra is rámutatott, hogy reményei szerint az egykori egyházfőt büszkeséggel töltené el az, hogy intézményük 11 éves fennállása óta a keresztény értékrend szerint neveli, oktatja az odajáró gyermekeket tanulókat.

Nagy Piroska ezután felidézte az évek során megvalósult fejlesztéseket. Mint kifejtette, a tornatermük megújult, egy jól felszerelt tankonyhát alakítottak ki, illetve új számítógépekkel és egy természettudományos szaktanteremmel is gazdagodott intézményük. Emellett szólt a diákok által elért tanulmányi sikerekről, a módszertani kultúrájukat folyamatosan megújító tanáraikról, illetve az organikus pedagógia egyes elemeinek megvalósítására való törekvésükről, amelynek elemei közé tartozik a családi életre nevelés, a közösségépítés.

– Minden év áprilisában megemlékezünk a névadónk szentté avatásáról a II. János Pál pápa napok keretében. A szobor felavatásával és szentelésével immár méltó helye lesz megemlékezéseiknek – mondta Nagy Piroska, majd úgy fogalmazott: emlékeztessen ez az szobor Szent II. János Pál pápa hitére, alakjára, ami legyen példa napjaink tanúságtételéhez.

Az igazgató után Selmeczi Zoltán, az Egyházi Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) főigazgatója mondott beszédet, melyben elárulta, hogy 31 intézmény áll az EKIF fenntartásában, de ilyen különleges alkalomra, mint egy szoboravatás, még nem hívták. 

– Örülök, hogy éppen Szent II. János Pál pápa nevét viseli ez az intézmény, hiszen épp ő kezdeményezte a II. Vatikáni Zsinat idején – amelyen még mint krakkói érsek vett részt –, hogy az egyház lépjen ki a korábban gyakorolt kereteiből. Ő javasolta, hogy lépjenek túl az egyház bezárkózottságán, és nyissanak a hívek és a világ felé. Az, hogy egyházi iskolákat alapíthatunk és tartunk fenn, pontosan ennek a szemléletnek a megnyilvánulása. Ott vagyunk a mindennapokban, az életben, és nem nyomásgyakorlással, hanem szeretettel, a ti, az önök igényei alapján alapítunk intézeteket – emelte ki Selmeczi Zoltán arra is rámutatva, hogy e tevékenységnek egy ékes példája Bátonyterenye.

Ezután a város polgármestere, Nagy-Majdon József is megosztotta ünnepi gondolatait a megjelentekkel. 
– Van egy szobrunk, amely megyénk szülöttjének, Párkényi Raab Péter szobrászművésznek köszönhetően nem csupán egy köztéri alkotás. Sikerült egy olyan emlékművet, emléket alkotnia, amely úgymond élővé teszi ezt az élettelen bronz alakot. Élővé teszi, hiszen a fémötvözetbe tudta önteni Szent II. János Pál pápa mimikáját, szeretetét, amint pásztorbotjára, azaz Istenre támaszkodva néz le ránk, és próbál nekünk segíteni – mondta a polgármester.

A város első embere ezután felidézte, hogy 2008-2009 környékén az volt az önkormányzat vágya, hogy legyen Bátonyterenyének egy egyházi iskolája. Az akkori képviselő-testülettel úgy ítélték meg, hogy ez egy missziós terület is, hiszen Maconkán áll egy közel ezer éves templom, ennek ellenére nem mondhatták azt, hogy a legvallásosabb térségek közé tartoznának. A polgármester azt is elárulta, hogy 2011-ben a testületük egyik tagja javasolta, hogy az iskola II. János Pál pápa nevét vegye fel, amely ötletet egyhangúlag azonnal el is fogadtak. 

– Milyen furcsa az élet, hogy 2011. május elején volt az egykori egyházfő boldoggá avatási szertartása, épp akkor, amikor mi kiválasztottuk az intézmény nevét. Akkoriban az volt a terv, hogy a Fáy iskolát összevonják a Váci gimnáziummal és az épület visszakerül az önkormányzathoz. Ez végül nem így alakult, így 2011. május végén ott álltunk, hogy nincs épületünk, holott az iskola maga már engedélyeztetve volt. Talán épp a névadó csodája volt, ami történt. Két hónap leforgása alatt ugyanis összefogtak a szülők, a város, és minden jóakaratú ember, munkájukat és energiájukat nem sajnálva egy romos épületből kialakították az iskolát. A csoda pedig megtörtént 2011. szeptember elsején, amikor is az első osztályok beköltözhettek az épületbe, amit akkor szenteltek fel – idézte fel a múltat Nagy-Majdon József.

Ezt követően Párkányi Raab Pétert pályatársa, Lencsés Zsolt méltatta, majd maga a szobrászművész lépett a mikrofon elé.

– II. János Pált 44 évvel ezelőtt választották pápává. Vannak olyan szerencsés emberek köztünk, akik személyesen is ismerhették őt, míg mi, többiek a médián keresztül megismerhettük őt és munkásságát. Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy közöttünk élt, kortársak voltunk – mondta Párkányi Raab Péter, aki ezután rámutatott, hogy a zűrös 21. század elején II. János Pál pápát szentté avatták, az általa készített szobor pedig jelezze azt, hogy a szentek köztünk járnak.

A szobor leleplezése után Csonka Csaba plébános kérte Isten áldását az alkotásra, előtte azonban az egybegyűltekkel azt is megosztotta Szent II. János Pál pápával kapcsolatban, hogy jó humora volt, mindig mosolygott, éppen ezért boldog, hogy a szobor és így ábrázolja őt.

Az ünnepséget a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékeinek és diákjainak műsora zárta, illetve egy Palóc Mária-csokorral az intézmény egykori tanulói, a Haraszti ikrek is közreműködtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában