Biztonság

2022.10.06. 06:50

A térfigyelő kamerák jelentősen javítják a nógrádi falvak közbiztonságát

A kisebb települések számára is rendkívül lényeges, hogy minél inkább erősítsék saját közbiztonságukat. Ennek érdekében több eszközt is alkalmaznak, ezek egyike a térfigyelő kamerarendszer kiépítése.

Hegedűs Henrik

Romhányban tavaly év elején alakították ki a kamerarendszereket, elsősorban a nagy forgalmú övezetekben

Forrás: Nool

Fotó: Képünk illusztráció!

Számos példa bizonyítja, hogy a szerkezeteknek nagy hatásuk van a bűnmegelőzés eredményességére, éppen ezért körbenéztünk néhány nógrádi községben, hogyan állnak a közterületeket figyelő berendezések felszerelésével.

Néhány évvel ezelőtt az egyik dél-nógrádi falu polgármestere mutatta meg a nála tett látogatásunk alkalmával, milyen hasznot hoz a térfigyelő kamera. Irodájának számítógépén egy felvételt tárt elénk, amelyen egy férfi, a sötétséget kihasználva, elkötött egy kerékpárt. 
– Bebizonyosodott, nem a sajátja volt, ezzel tettenérés történt, és csakhamar a rendőrök előállították az elkövetőt, aki beismerte cselekményét – mondta akkor a polgármester. 

Őrhalomban hasonlóképpen jelentős szerepe van a kameráknak. Néhány a település központjában pásztázza az élelmiszerbolt, a buszmegálló és az általános iskola környékét, míg az óvodánál is látható egy társuk az oszlop tetején, mivel korábban ezen a részen több garázda cselekmény történt, azóta viszont a statisztikák is igazolják, jelentősen javult errefelé a közbiztonság. 

Romhányban tavaly év elején alakították ki a rendszereket, elsősorban a nagy forgalmú övezetekben. 
– Négy helyre összesen tizennégy kamerát telepítettünk. Ebből került a polgármesteri hivatal környékére, a bánki kereszteződéshez, a másik pont a kétbodonyi elágazó, a Lókos-hídnál, illetve a labdarúgópályánál, a harmadik a Bereczki Máté Művelődési Ház és a csempegyár vidéke, a negyedik pedig a sportcsarnok és a Laszkáry-kastély parkját figyeli, itt korábban komolyabb rongálások voltak. A térfigyelők jótéteményét kiválóan jellemzi, hogy már négy esetben szolgáltunk a felvételek alapján érdemi információkkal a rendőrség felé, megkönnyítve a hatóság nyomozását. Egyelőre ez a kameraszám kielégítőnek tekinthető, nem tervezzük továbbiak beszerzését – tájékoztatott a részletekről Vezér Attila polgármester. 

Galgagután főként a községből kivezető utak mentén helyezték el a szerkezeteket, mondván ezzel is nyomon követhetik azokat, akik esetleg hamis szándékkal érkeznének hozzájuk. 
– Három esztendővel ezelőtt telepítettünk, a Nógrádkövesd, illetve az Acsa felé eső faluvégre, a Nógrádsápra és Bercelre vezető szakaszok mentére, egy mellékutcába, ahonnan nagyobb forgalmú földút található, valamint a településünk központjába, az evangélikus templom környékére. Összesen kilenc ilyen kamerával rendelkezünk jelenleg, az elképzeléseink szerint beleférne a bővítés, de ezt most anyagi forrásaink nem engedik meg – fejtette ki érdeklődésünkre Agócs Gábor polgármester. 

Ipolyvecén is nagy szükség lenne a térfigyelő rendszer kiépítésére, ám eddigi próbálkozásaik rendre meghiúsultak, pályázataik nem jártak sikerrel. Molnár Jánostól megtudtuk, a falun áthaladó út különböző szakaszain, például a Drégelypalánk felé eső nagy kanyarban érdemes lenne a kamerák felszerelése, az önkormányzat reméli, ezt rövidesen el is végezhetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában