Horgászat

2022.09.21. 06:50

Újra horgászhatnak Maconkán, de a Zagyva vízrendezése nélkül gondok lesznek

Az elmúlt hetekben portálunk nyomon követte a Maconkai-víztározót és tórendszerét érintő történéseket, így előbb a III. tórészleten bekövetkező kritikus vízminőségi helyzetről, majd a sikeres védekezés eredményeiről számoltunk be. A legfrissebb tájékoztatás szerint a vízminőség stabilizálódásával az érintett tórészleten megszüntették a horgászati tilalmat, de a veszély még nem szűnt meg, mivel ismét csökken a vízmennyiség.

Veres Edina

A maconkai horgászparadicsom csónakkikötője alacsony vízállás idején

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ahogy azt már korábban megírtuk, augusztus 23-án a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDV-VIZIG) harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget vezetett be a Maconkai-víztározó és tórendszer területén. Hozzávetőleg 24 óra elteltével előbb a Máraszelei-tározóból, majd újabb két nap múlva a Homokterenyei-tóból is megkezdődött a vízpótlás, szivattyúk segítségével.

Dr. Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke kifejtette: ez előbbi helyszínen 0-24 órás üzemmóddal, míg az utóbbi esetében csak a nappali órákban történt a víz átemelése a Zagyva medrébe. Történt mindez addig, amíg a Homokterenyei-tóból az engedélyezett 15 centiméternyi vízpótlás megvalósult, illetve amíg a Mátraszelei-víztározón a korábbi megállapodásnak megfelelő egyméteres vízszintcsökkenés bekövetkezett.

– A rendkívüli vízpótlás szeptember 6-án állt le, illetve ugyanekkor a III. tóegységben elhelyezett mérőműszer oldott oxigén eredményei alapján a tóegység levegőztetését is befejezhettük. Emellett a KDV-VIZIG azt is megállapította, hogy a Maconkai-víztározó és tórendszere vízminősége az elvégzett beavatkozásoknak köszönhetően javult, az algapopuláció lecsökkent, halélettani szempontból az oldott oxigén koncentráció is mindenhol megfelelő – mondta dr. Dérer István.

Hozzátette: mindezt a szeptember 7-én vett minták eredményei is alátámasztották, így a további kárelhárítási beavatkozások indokolatlanná váltak. A vízminőség védelmi készültséget az igazgatóság szeptember 8-án megszüntette, majd levonult a területről. A BSHE elnöke azt is elárulta, hogy azóta csupán néhány lokális algafoltot kellett kezelniük. Ez már nem okozott károkat, ami az időközben hűvösebbre fordult időjárásnak is köszönhető.

További jó hír a horgászok számára, hogy a fent leírtak fényében a BSHE elnöksége a napokban feloldotta a III. tórészleten még érvényben lévő horgászati tilalmat. Ugyanakkor a jövőben megerősített figyelőszolgálat követi majd nyomon a vízminőségi folyamatokat. Emellett a horgászokat arra kérik, hogy támogassák az információgyűjtést azzal, hogy az érintett tórészleten a partra emelt fogásaikról beszámolnak a halőröknek. Már az első nap is voltak szép fogások, többen is elérték az engedélyezett pontymennyiséget.

Dr. Dérer István ismét leszögezte, hogy a Maconkai-víztározóból a víz továbbengedése ivóvíz célú felhasználásra folyamatos maradt. Habár kezdeményezték a folyamat részleges leállítását, vagy legalább a mennyiségének csökkentését, továbbra is naponta legfeljebb 4000 köbméter vizet emelnek ki Maconkáról a Heves Megyei Vízmű Zrt. részére. Emiatt azonban a tórendszer területén ismét vízszintcsökkenés figyelhető meg, sőt hétfőn a vízszint újra elérte a vízpótlás megkezdése előtti minimumot.

A BSHE elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik munkájukkal, együttműködésükkel, a helyzet elfogadásával segítették a Maconkát fenyegető ökológiai katasztrófa megelőzését, amely bekövetkezésével veszélybe kerülhetett volna Bátonyterenye, Mátraszele és Rákóczibánya biztonságos ivóvízellátása is.

Elengedhetetlen a Felső-Zagyva vízrendezése

Dr. Dérer István az állam támogatásával megvalósult rendkívüli vízpótlási beavatkozásokkal kapcsolatban kiemelte: azokkal csak időt lehet nyerni, amíg Maconkáról folyamatos a vízkivétel.

– Az aszály már évek óta gond a térségben is. Emiatt a jövőben a vízellátás biztonsága, valamint az újabb, potenciális vis maior esetek megelőzése és kezelése érdekében kiemelten fontos lépéseket tennünk. Így például elengedhetetlennek tartjuk új műszaki és szabályozási megoldások kialakítását, a szükséges fejlesztések elvégzését a Felső-Zagyva biodiverzitásának biztonsága, vízmegtartása és okszerű vízhasznosítása érdekében. Ez magába foglalná mind a vízszabályozást, mind a kapcsolódó turisztikai fejlesztések megalapozását, azaz a folyószakasz vízrendezését – hangsúlyozta a BSHE elnöke, aki arra is rámutatott, hogy az általuk javasolt rendezési megoldást hamarosan közzéteszik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában