Aszály

2022.08.22. 11:18

Várhatóan nem áll meg hat mázsánál a maconkai tórészletről begyűjtött haltetemek súlya

Szombat délután a Maconkai-víztározó és tórendszere III. tórészletén lokális oxigénhiány miatti, részleges halpusztulásra lett figyelmes a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület vezetősége. Az azonnal elrendelt helyi horgászati tilalommal egyidejűleg megkezdődött a védekezés, amelynek folyamata vasárnap is zajlott és várhatóan a következő napokban is fog.

Veres Edina

A Maconkai-víztározó

Forrás: Nool

Dr. Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke elmondta: a védekezés első, szombati ütemében két vízforgatót telepítettek az érintett III. tórészletébe, illetve motorcsónakkal is átmozgatták a teljes vízfelületet. A második szakaszban kinyitották a II. és a III. tórészlet zsilipjét, továbbá egy átemelő szivattyút is beüzemeltek. Ezt követte a harmadik ütem, amely során a szintén kritikusan alacsony vízállással rendelkező előtározóból a II. tórészleten keresztül megkezdődött a részleges vízpótlás. A tervek szint mintegy 10 ezer köbméter vizet tudnak majd így biztosítani a kritikus területre.

– A beüzemelt gépek működtetése, illetve a haltetemek összegyűjtése mellett az egész éjjel folyó kárenyhítési folyamatban több mázsa őshonos halat telepítettünk át a II. tórészletbe. Sajnos csak részleges eredményeket sikerült elérni. Vasárnap estig már hat mázsa haltetemet gyűjtöttünk be, amely javarészt harcsa és süllő. Ezentúl hozzávetőleg húsz százalékot képviselnek a keszegfélék, míg ötöt az egyéb halak, amelyek között található például balin, csuka, küllő, de compó is – ismertette a veszteségeket az egyesület elnöke.

Eddig mintegy négy százalékra tehető a halállomány-veszteség

Dr. Dérer István ugyanakkor arra a tényre is rámutatott, hogy a III. tórészlet teljes állománya 13-17 tonna között mozog, tehát a halállomány-veszteség eddig közel négy százalékra tehető. A halpusztulás a hét tóegységből ugyan csak egyet, és csak részlegesen érintett, ugyanakkor a begyűjtés jelenleg is folyamatos, így várható a veszteségek további növekedése.

Vasárnap minden vízterületen érintően ellenőrizték a vízminőséget, és az érintett tórészleten kívül még mindenhol megfelelő értékeket tapasztaltak a szakemberek. Mindezek ellenére azonban újabb vízpótlásra lesz szükség.

Folytatódik a védekezés

Hétfőn természetesen továbbra is a védekezésé a főszerep a maconkai tórendszer partján. Első lépésként az egyesület bejelentést tesz a halgazdálkodási hatóság felé, valamint további, a horgászatot érintő korlátozásokat is bevezetnek.

Ennek értelmében a III. tórészlet teljes területét érintő horgászati tilalom kiegészül a fő tározótér gáti szakaszának 350-700 méter közötti részével, a II. szigettel, valamint a Felező-spiccel. Megtiltják ezentúl a csónakos horgászatot, illetve a tórendszer teljes területén – mennyiségtől függetlenül – a szemes takarmánnyal vagy kutyatáppal történő etetést. A csomagolt etetőanyagból, bojliból, vagy pelletből összesen öt kilogrammot használhat egy horgász egy nap alatt. Végül pedig a tórendszer teljes területén felfüggesztik a horgászversenyeket.

Az új korlátozásokat a 420 centiméteres vízszint ismételt elérésekor fogják felülvizsgálni. Ezzel szemben a III. tórészletet érintő horgászati tilalom a terület egyensúlynak és környezetének helyreállításáig érvényben marad.

Legfontosabb az egészséges ivóvíz és a stabil ellátás

Dr. Dérer István méltánytalannak találja azokat a közösségi fórumokon megjelent egyes posztokat, amelyek – minden valóságalapot nélkülözve – a térségi vízminőséget és a vízellátási biztonságot összekötötték a maconkai horgászattal, vagy az egyes horgászati technikákkal.

– A legfontosabb számunkra is az egészséges ivóvíz és a stabil ivóvíz-ellátás biztosítása, már csak azért is, mert az egyesületi tagjaink közül több százan helyi lakosok. Mérhető és így bizonyítható, hogy ki és mit tesz, vagy tett ennek érdekében. Emellett a tevékenységünk – más horgászszervezetekkel együtt – magában foglalja a teljes Felső-Zagyva és vizei okszerű halgazdálkodási, horgászturisztikai hasznosítását, illetve természeti értékeinek megőrzését. Mindezt az e vizekhez kilátogató – jelentős számú – helybéli és turista hasznos szabadidő-eltöltése és rekreációja érdekében tesszük – hangsúlyozta dr. Dérer István. A vízpótlás ügyében a BSHE hamarosan külön tájékoztatót ad ki, míg a közeljövőben egy nyílt szakmai fórumot is szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában