Rezsi

2022.09.13. 11:19

Tizenhatszoros ajánlatot kapott a gázszolgáltatótól Balassagyarmat önkormányzata

Az önkormányzati intézményeket érintő gázbeszerzés fejleményeiről posztolt közösségi oldalán Csach Gábor. Balassagyarmat fideszes polgármestere azt írta: az MVM-től kapott végső ajánlat köbméterenkénti ára 16-szoros áremelkedést jelent. Alternatív kiutakat keresnek.

Nool

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere

Forrás: Nool

„Megérkezett az MVM hivatalos ajánlata közös nagyfogyasztói gázközbeszerzésünkre, melyet kilenc másik várossal és egy budapesti kerülettel együtt versenyeztettünk. Ez mintegy 260 ezer magyar polgár önkormányzati nagy intézményeit érinti” – kezdte Facebook-posztját a polgármester. Emlékeztetett: Balassagyarmat esetében a beszerzés hat intézményt – a Szent Erzsébet Idősotthont, az oktatási művelődési központot és könyvtárt, a tankonyhát, a városházát, a Nyitnikék Óvodát és a sportcsarnokot – érint. Csach Gábor elárulta: a szolgáltató végső ajánlata tizenhatszoros áremelkedést jelent köbméterenként. 

Sokszázmilliós pluszteher a városnak

„Pusztán ennek a hat intézményünknek a gázzal való ellátása – ha nem teszünk takarékoskodó intézkedést – nagyságrendileg éves szinten bruttó 360 millió forintos többlet terhet jelent” – összegezte a városvezető. Hozzátette: „Ez a brutálisan magas ár is csak akkor lép életbe, akkor lesz érvényes, ha azt mind a tizenegy település képviselő-testülete fedezetemelésről szóló döntéssel megerősíti. Erről szóló döntések a hét elején várhatóak – ha egy település nemet mond, akkor nem él ez az ár. Ekkor napi áras bizonytalanság lesz, és ebben az esetben elengedhetetlen a kormány beavatkozása, hogy az önkormányzati szektorban is biztosítsák a legalább havi fixált költséget.” 

A polgármester bejegyzésében mindezeken túl a kisfogyasztó önkormányzati intézmények – óvodák, bölcsőde, galériák, kiállítóhelyek, orvosi és védőnői rendelők, sportlétesítmények, műhelyek, strand – helyzetéről, valamint az elektromosáram-beszerzés aktualitásairól is részletesen beszámolt. Utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy e tekintetben jól állnak, ugyanis 2023 végéig szerződésben rögzítetten olcsó áramáruk van, ráadásul több intézményben biztosított az elektromos fűtésrásegítés is. 

Mit tudnak tenni az új helyzetben?

Csach Gábor tizenegy pontban foglalta össze, hogy a kialakult helyzetben milyen lépéseket tud tenni az önkormányzat, amivel könnyíthet az intézmények és a lakosság terhein, valamint garantálhatja a zökkenőmentes működtetést.  

Ezek között van például, hogy továbbra sem vetnek ki a lakosságot és a vállalkozásokat sújtó új adókat, meghagyják a vállalkozások részére biztosított beruházási HIPA-adókedvezményt, illetve egyelőre nem tervezik a kommunális adó megemelését sem. A végsőkig biztosítják a bölcsőde és az óvodák működését, az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségekben a jogszabályokban rögzített 20-22 fokos hőmérséklettel.  

Szűkített módon, de év végéig minden városi szolgáltatást (könyvtár, közösségi terek, sportintézmények) megpróbálnak biztosítani. Minden intézményben, ahol a fűtési szezonig biztosítható az elektromos rásegítő fűtés, a meglévő gázfűtést csak temperálásra használják. A nem alapellátást szolgáló intézményekben jelentős takarékosság és feladatellátási szűkítés várható, de csak olyan intézményegységeket és bérleményeket zárnak be – 3-6 fokos temperálás mellett – a fűtési szezonban, amelyeken kívül van lehetőség hasonló feladatellátás biztosítására, vagy a bérlők átvállalják a terhek jelentős részét. 

Alternatív kiutakat keresnek

A polgármester bejelentette azt is, hogy év végéig és 2023-ban a fejlesztési forrásokat lehetőség szerint csak energiamegtakarítást szolgáló beruházásokra fordítják Balassagyarmaton. Megkezdik a város biomassza-alapú távhőfűtésének kialakítását a kórházi erőmű környékén, és további két fűtőmű letelepítését készítjük elő az északi városrészben, valamint folytatják a napelemes megoldások telepítését. 

Csach Gábor közölte, hogy a felsorolt tényekről és javaslatairól tájékoztatja az illetékes minisztereket is, posztját pedig azzal zárta, hogy az orosz-ukrán háborút azonnal be kell fejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában