Bérköltségek

2022.09.01. 17:19

Százezres nagyságrendű támogatást kapnak az álláskeresőket alkalmazó nógrádi cégek

Ismét igényelhetnek bérköltség-támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek – adta hírül Facebook-oldalán a Nógrád Megyei Kormányhivatal a minap. Az érintett vállalkozások akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is megspórolhatják.

Nool

Legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a munkaadók

Forrás: Shutterstock

Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. Az augusztus 15-ével megnyílt lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam – áll a megyei kormányhivatal bejegyzésén keresztül elérhető tájékoztatóban. 

Milyen feltételekkel jár a támogatás? 

A kormányhivatal illetékesei hozzáteszik: a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása célzottan ösztönözheti több ezer nehezebb foglalkoztatási helyzetű, vidéki álláskereső elhelyezkedését. A célcsoportba tartozik, aki még nem töltötte be a 25. életévét, 25-30 év közötti pályakezdő, 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső. 

Hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a részletes dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikén lakik. A listában jelenleg közel háromezer település, köztük több tucatnyi Nógrád megyei helység található. 

Jelentős összeget spórolhatnak a cégek 

A kormányhivatal közölte azt is, hogy a támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele.  

Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a vállalkozás a bruttó bér és szocho 75 százalékáig igényelhet támogatást. A munkaadó teljes, napi 8 órás munkaidő esetén egy álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat legfeljebb hat hónapon át.  

Más támogatási formák is vannak 

A kormányhivatal weboldalát böngészve kiderül, hogy más támogatási formákkal is segíti a kormány a vállalkozásokat és a munkavállalókat. Újra nyílt például a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, ahogyan ismét igényelhető az álláskeresők lakhatási és utazási támogatása is. A támogatások részleteiről a munka.hu foglalkoztatási portálon érdemes tájékozódni. A Nógrád megyei foglalkoztatási osztályok elérhetőségei ide kattintva is elérhetőek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában