Parkban

2022.09.12. 11:20

Pihenőövezetekkel gazdagodik a nyugat-nógrádi járási székhely

Hamarosan megindulnak a munkálatok a Zöld Csiga fantázianevet viselő megújítási programban, amelynek fő célja, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtó pihenőövezetekkel gazdagítsa a nyugat-nógrádi járási székhelyet. A kivitelezés nagymértékben érinti, és teljesen át is alakítja az Ipoly partjának környékét.

H.H.

Balassagyarmat

Forrás: Nool archívum

Aki manapság kerékpárral vagy autóval halad az Ipolypart úton végig a buszpályaudvartól a Nádor utcáig, illetve tovább, bizony több helyen igen elszomorító állapotokkal találkozik. Egykoron itt, közvetlenül az első lakóházak alatt csörgedezett a folyó – a tanuszoda melletti csonka híd tökéletesen mutatja, hol volt a meder –, nem egyszer azonban komoly áradásokat okozott, ellepve vízzel a szomszédos utcákat. Aztán jött a múlt század hatvanas éveinek végén a szabályozás, elkészült a gát, a sodrás kordába került, a régi medret pedig betemették. Sok-sok használt építőanyag, kő, sitt borította el a térséget, aminek egy része még most is ott éktelenkedik közvetlenül a földfelszín alatt – ez hátráltatta például egy ideig a tanuszoda építkezését is.

A kormány félmilliárdos többlettámogatást biztosított a projekthez

Az Ipolypart utca északi oldalának „benépesítésére” az elmúlt évtizedekben több, nagyszabású terv keletkezett, ami bizonyos mértékben megvalósult, de nem a teljes területen. Így készült el a sportcsarnokkal szemben a sportközpont, a műfüves pályával, a stadionnal, a gördeszkások birtokával, a tanuszodával, de a buszpályaudvar felé továbbra is lehangoló a kép. Ezen változtat most a Zöld Csiga program, amely a kormány félmilliárdos többlettámogatásának köszönhetően nem került a szó szoros értelmében parkolópályára. A keleti oldalon lévő honvédelmi sportközponttól az elkerülő út Madách-ligeti becsatlakozásáig elnyúló területen egy tanösvényt létesítenek, ami mellett kerékpárút is fut majd a két végpont között. Ezen kívül egy egy, illetve egy két kilométeres futósávot is kialakítanak a kocogók kedvéért, lesz kutyafuttató, a Vár utca torkolatával szemközt játszótér, valamint edzőpark is szolgálja majd a szabadidő hasznos eltöltését.

Felújítják a holtág-szakaszt

Hasonlóképpen teljesen megújul az egykori vágóhíd melletti holtág-szakasz. A ma embere ezt a helyet már kevéssé ismeri, sokan nem tudják, hogy itt éltető források is fakadnak, csak hát a régi szeszfőzde és az onnan kiáramló szaganyagok azért rendkívül elriasztó hatással voltak. Pedig a folyópartnak ez a felülete igazi kincse lehetett volna már évtizedek óta az Ipoly-menti városnak. Ennek az állapotnak is vége szakad most. A támogatás jóvoltából nem csupán kitisztítják a több száz méteres holtágat, benne a forrásvidékkel, hanem ki is szélesítik. A stranddal szemben a jobb megközelítés érdekében egy gyalogos-kerékpáros átkelőt létesítenek a 22-es főút felé, padokat, pihenőpontokat helyeznek ki. Ezáltal a nyugati városrész szélén egy valódi kirándulóövezet teremtődik, amely kellemes kikapcsolódást nyújthat mindenkinek, a kisgyermekes családoktól kezdve a szerelmes fiatalokon át a nyugdíjas korosztályokig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában