Fejlesztés

2022.08.30. 15:20

Félmilliárdos beruházás indul Balassagyarmaton: tanösvény is létesül a rehabilitációs program keretében

Néhány hónapon belül jelentős változások következnek be az Ipoly-parti járási székhely zöldfelületein, hiszen megindulhat a Zöld Csiga néven közismert megújítási program, köszönhetően a kormány félmilliárd forintos többletforrás-biztosításának. Ennek a beruházásnak fontos eleme lesz a Kecske liget, illetve az ehhez kapcsolódó vasút menti sétány rehabilitációja.

Hegedűs Henrik

Merőben megújul az egykori közkedvelt pihenőhely, a Kecske liget, a beruházásnak köszönhetően

Forrás: Google Maps

A Hétvezér utcai vasúti kereszteződés szomszédságában, a Szondi utca és a Mikszáth Kálmán Technikum között elterülő Kecske liget a múlt század közepe óta közkedvelt pihenőövezete volt a nyugati városrész, és a síneken túl, dél felé fekvő utcák lakosságának. A fiatalok önfeledten szaladgáltak a tágas parkban, a szülők szívesen hozták ide a babakocsikban gügyögő gyermekeiket, az alkalmi kapukra ádáz focicsaták dúltak, esténként a padokra szerelmespárok telepedtek. Mára sajnos elmúltak a kedélyes idők, és bár egy belső kis fasor telepítésével még árnyasabbá vált a liget, valamint az önkormányzat korszerűsítette a játszóteret, mi több, köztéri lámpákat is felállítottak, a hangulat már nem a régi.

Most viszont merőben változhat a helyzet. A Zöld Csiga Programban a vasútállomástól egészen a strandig egy hosszú, Civitas Fortissima elnevezésű tanösvényt alakít ki a város vezetése, ami áthalad a Kecske ligeten. Ennek mentén új pihenőpadokra huppanhatnak a sétálók, a vasút alatti alagút felé, a Baross Gábor utca felé is zökkenőmentesebbé válik a közlekedés. A központi füves térségre kimért sportpálya kerül, futballkapukkal, míg az iskola épületénél található kis történelmi emlékpark – ahol a hét vezérünk kopjafája és a Pozsonyi csata mementó-köve van – díszburkolatot kap, virágágyakkal.

Hamarosan a Ligeti Lajos utcai sétány környéke is megújul
Forrás: Google Maps

A Kecske ligethez szervesen csatlakozik a Hétvezér utcai vasúti sorompótól a sínek mellett haladó Ligeti Lajos utcai sétány. Ez a „promenád” is kifejezetten népszerű volt a balassagyarmatiak körében, különösen az 1930-as évek végétől, a strand megépítésétől, hiszen gyalogosan-kerékpárosan errefelé lehetett a legkényelmesebb módon megközelíteni a fürdőpontot. Az utóbbi években azonban ennek a területnek is igencsak leromlott az állaga, a magas fák által körülölelt sétány járófelületét teljesen belepte a fű és a gaz, még csak egy kis ösvény sem akadt, amelyen nyugodtan lépdelhetett az ember a nyugati ipartelep irányába.

Ez a településrész is hamarosan megújul. A vasútállomás felől érkezik majd az új kerékpárút, amely a strandnál csatlakozik rá a közelmúltban megépült, már meglévő szakaszra. A fürdő oldalában, a garázssor előtti bekötő utcácskára szilárd burkolat kerül. Megtörténik a védetté nyilvánított hársfasor ápolása, a hiányzó egyedek pótlásával, erre a védettségre a sétány elején tájékoztató tábla is figyelmeztet majd.

A rehabilitációnak köszönhetően így a vasútállomásnál lévő körforgalomtól a Drégelypalánk felé vezető vonal mentén bárki biztonságosan és kényelmesen közlekedhet a Kecske ligeten át, menet közben megpihenve egészen a strandig, illetve a város nyugati széléig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában