Megújulás

2022.09.17. 10:59

Megszépült a káponka, és burkolt parkoló épült a mohorai emlékháznál

Komolyabb munkálatok zajlottak nyár végén, augusztus utolsó napjaiban a Tolnay Klári Emlékházban. Megszépült az udvaron található káponka, és a bejárat előtt szilárd burkolatú parkoló készült. Így megújult környezetben fogadhatják a neves színművésznő életútja iránt élénken érdeklődő őszi látogatókat.

Hegedűs Henrik

Cél, hogy az emlékház látogatóin kívül az Esztergom–Szentkút úton menetelő zarándokokat is fogadhassák

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Amikor a helyszínre érkeztünk, merőben más látvánnyal találkoztunk, mint amivel korábban szembesültünk. Betértünk a helyiségekbe, ahol már lázasan épültek a szeptemberi rendezvény díszletei, amelyek Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes legjellegzetesebb szerepeit ábrázolják, köztük például a világhírű Jose Carrerasszal alkotott duettjét. Miután lehuppantunk a kényelmes fotelekbe, házigazdánk, Balla István bőrész-iparművész rögvest a lényegre tért. 

2020. júniusától, megújulva várja látogatóit a Tolnay Klári Emlékház
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Régóta dédelgetett tervünk volt, hogy a belső szobákban található igényes kiállítás mellett a külcsínt is Tolnay Klárihoz méltó színvonalra emeljük – emelte ki az emlékház tulajdonosa. – Ennek részét képezte az udvar hátsó felében kialakított, Pásztor Erzsiről elnevezett szabadtéri színpadunk, és előtte a nézőtér kialakítása, amit most követtek az újabb munkálatok. Korábban nagy nehézséget okozott a hozzánk érkező vendégeknek, hogy autójukkal nem találtak a közelben normálisabb parkolóhelyet, ezért döntöttünk arról, hogy szilárd burkolatú területet építünk ki a gépjárművek számára. Ennek köszönhetően a minket felkeresőknek nem kell ezentúl cipőjükkel a sárban tocsogniuk a rosszabb időjárási viszonyok között. 

A másik jelentősebb beruházás a megnyitást követően nem sokkal, 2002-ben, azaz éppen húsz évvel ezelőtt épített káponka felújítása volt, amit a falu feletti dombon álló katolikus templomhoz hasonlóan Kisboldogasszony tiszteletére emeltek. 

– Köztudomású, hogy Tolnay Klári mélyen vallásos volt, olyan környezetben nevelkedett és élt, amely nagy tisztelettel kötődött a keresztény hithez – folytatta Balla István. – Ezért is létesítettük ezt a káponkát, amely igazi ékköve az udvarnak, de már rendkívül megérett a megszépítésre. Támogatóink jóvoltából ezt a feladatot is végrehajtottuk. Nem titkolt célunk, hogy az emlékház szigorú értelemben vett látogatóin kívül zarándokokat is fogadhassunk, például az augusztusi, Esztergom-Szentkút úton menetelő hívőknek egyfajta megállóként, pihenőhelyül, imádkozópontként szolgálva. A tulajdonos hozzátette, az anyagi források ismeretében további tevékenységeket szeretnének a közeljövőben végezni az udvaron, még inkább javítva a környezet nívóját. 

Az emlékházban szeptember 17-én, szombaton délután 15 óra 30 perces kezdettel rendezik Tokody Ilona köszöntését, méghozzá pályafutása kezdetének ötvenedik évfordulója alkalmából. Az ünnepségre híres vendégek érkeznek, illetve lépnek fel: többek között Berkes János, Kelen Péter és Muskát András operaénekesek, Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész, Kanyó András fuvolaművész, Tóth Ramóna fagottművész, Ember Csaba karnagy, Kovács János Kossuth-díjas karmester, míg az életmű-kiállítás megnyitó­beszédét Marton Árpád író, kulturális újságíró mondja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában