Energetika

2022.09.19. 19:51

Csaknem 700 lakást és még két intézményt is elláthat a gyarmati kórház biomassza fűtőműve

A Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet még 2008-ban állt át biomassza fűtésre, amely azóta is biztosítja az intézmény hőellátását. A fűtőmű rövidesen bővülhet.

L.J.

A kórházi fűtőműnek helyet adó épületben tartották a sajtótájékoztatót

Forrás: Nool

Fotó: A szerző fotója

Hétfőn délután a fűtőrendszernek otthont adó épületben tartott sajtótájékoztatót Csach Gábor, a város polgármestere és Kéri László, a létesítményt üzemeltető energetikai cég ügyvezetője. 

– A városi kórházban 2008 decemberétől működik a biomassza fűtőmű – mondta Csach Gábor. – Azóta próbáltuk a vállalkozóval elérni, hogy legalább a környékbeli intézményeket és a közelben található lakótelepeket megpróbáljuk átállítani erre a fűtési módra. Azonban korábban sem a gazdasági-, sem az energiahelyzet, sem a fenntartói, illetve a közös képviselői szándékok nem tették ezt lehetővé. Sajnos, a mostani energiaválság miatt ez a kérdés újra napirendre került. Így jelenleg is zajlanak az egyeztetések a minisztériumokkal, azzal kapcsolatban, hogy ez a távfűtési rendszer bővíthető legyen a szándékaink szerint az egész északi városrészben.

Egyedüli az országban

A polgármester hangsúlyozta, hogy a sajtótájékoztató célja az is, hogy bemutassák a működő biomassza fűtőművet, amellyel talán egyedüliként a balassagyarmati kórház rendelkezik az országban. 

Ezt követően Kéri László elmondta, hogy az üzem 14 éve működik megbízhatóan. Az energiahordozó, amit használnak a hőszolgáltatásban, túlnyomó többségben faipari vállalatoktól, üzemektől bekerülő anyag, fakéreg, fűrészpor, faapríték, illetve ezek különböző méretű és összetételű keverékei. 

– Az üzem rendelkezik szabad kapacitással. Úgy számoltuk, hogy rendszerrel a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény és a Szent Erzsébet Idősek Otthona kényelmesen ellátható, illetve a környező lakótelepek közül a legjobban megközelíthetőeknek, úgy 660-670 lakása lenne még hozzá kapcsolható. Ezen dolgozunk most a vezetőkkel együtt – mondta Kéri László.

Amennyiben miden a tervek szerint alakul és megkapják a bővítéshez szükséges engedélyeket, úgy akár az pár hónapon belül meg is valósulhat. Emellett a jövőben további két új biomassza fűtómű építését is tervezi az önkormányzat az északi városrészben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában