Ünnep

2022.09.18. 12:19

Hazatértek az elszármazottak a Balassagyarmat barátainak találkozójára

Régi ismerősök üdvözölték egymást, évek óta nem látott barátok paroláztak lelkesen szombaton késő délután a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, ahol a nagyteremben a Balassagyarmat barátainak találkozóját tartották.

H. H.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere köszöntötte a városból elszármazottakat a találkozón

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

A múlt század második felében néhány, a fővárosba került, az Ipoly partján nevelkedett fiatal fejéből pattant ki az ötlet, hogy évről-évre szeretnének több hírt kapni szeretett szülővárosukról, ezért is szervezték meg ezt a baráti találkozót, amelynek hagyományosan a budapesti Duna Palota adott otthont, ám Civitas Fortissima harcainak századik évfordulója alkalmából fordult a kocka, és azóta a szülőföldön tartják az eseményt.

A találkozón ezúttal Sebján Rozi táncművész kínálta a nyitányt, aki kifejezetten erre az alkalomra készített koreográfián alapuló előadással lepte meg a közönséget. Ezt követően Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere néhány gondolattal utalt az elmúlt esztendők komolyabb fejleményeire, illetve kitért a közeljövő feladataira. 

Hangsúlyozta: a világjárvány, majd az ukrajnai háború okozta nehézségek sem tántoríthatják le a várost a fejlődés útjáról, ellenkezőleg, több beruházás megvalósítása, illetve előkészítése jó úton halad, remélve, hogy hamarosan teljesen elkészül az új sportcsarnok, és beteljesül a réges-régi álom: színházterem épül a település központjában. Kiemelte: az energiaválság ellenére sem tervezi az önkormányzat az intézmények tömeges bezárását, csak ott történik ez meg, ahol más helyen kiváltható ugyanaz a funkció, mint például a képzőművészeti kiállítóhelyek esetében.

Tyekvicska Árpád történész-levéltáros könyvbemutatót tartott
Fotós: Szabó Péter / Forrás: Nool

A rendezvény további részében Tyekvicska Árpád történész-levéltáros mutatta be Majoros István: Palócok földjén című könyvét, Olexa Miklós pedig az általa alapított kerékpármúzeumról szolgált érdekességekkel, míg a Palóc Videótékával kapcsolatos gondolatait a két fiatal kisfilm-rendező, Cseh Lóránt és Kovács Domonkos osztotta meg a hallgatósággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában