Közúti fejlesztés, gazdaság

2022.09.22. 17:32

Elkerüli az új útszakasz Bátonyterenyét, mégis összeköt majd két városrészt (fotók és videó!)

A 23-as számú főút fejlesztésének első ütemeként elkezdődött a Bátonyterenye kisterenyei városrészét tehermentesítő, illetve ehhez kapcsolódóan a két településrészt összekötő út kivitelezése.

Gulyás Edina

Balról jobbra: Bartók Szabolcs, a Colas Út Zrt. területi igazgatója, Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese, Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, Lehel Zoltán, a (Magyar Közút Nonprfit Zrt. Nógrád megyei igazgatója, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Sipos Zsolt, a HE-DO Építő Zrt. vezérigazgatója

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A projekt alapkőletételi ünnepségét ma délután tartották meg. Amint elhangzott: a fejlesztés nem csak a város,  hanem az egész térség gazdasági fellendülését eredményezheti.  

Már dübörögnek a munkagépek a város határában, a régészeti feltárások megtörténtek, láthatóan elindult a 23-as út várost elkerülő szakaszának megépítése. Ahhoz kapcsolódóan régi álma válik valóra a helyieknek: elkészül a két városrészt összekötő út is.

Már javában zajlanak a munkálatok
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Nem csak a város, az egész térség életében fontos nap a mai. A 23-as számú út fejlesztésének kérdése 8 évvel ezelőtt fogalmazódott meg, azzal a céllal, hogy Ózdot és térségét bekapcsolja az ország gazdasági vérkeringésébe – hangsúlyozta Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, hozzátéve: – Ma elindul ennek a nagy volumenű projektnek az első üteme. Ezáltal nem csak a fenti cél valósul meg, hanem biztonságosabban is közlekedhetünk az érintett szakaszon. Mindezek mellett, a fejlesztés egyik kiegészítő elemeként megépül a Nagybátonyt és Kisterenyét összekötő út is. Bízom abban, hogy semmi sem áll a beruházás útjába, annak egyik következő elemeként a Nemtit elkerülő útszakasz is elkészül. 

Régóta dédelgetett álom valósul meg a két városrész összekötésével
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Nagy-Majdon József, a város polgármestere arról beszélt: Ritka, hogy egy elkerülő út nem szétválaszt, hanem összeköt. Itt a városban a kisterenyei városrész tehermentesítésén túl, a két városrészt fizikálisan is össze fogják kapcsolni a fejlesztés során. 

– A Városháza út és a Rákóczi út összekötésével egy új városközpont alakulhat ki. Ennek köszönhetően a későbbiekben egy új gazdasági csomópontként Bátonyterenye fejlődése nagy lendületet kaphat – hangsúlyozta a polgármester. 

Az elkerülőútnak komoly szerepe lehet a megye gazdasági életének fellendítésében is
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Nógrád megye főútjainak felújításáról és fejlesztéséről Magyarország Kormánya folyamatosan gondoskodik – húzta alá beszédében Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója. – A 23-25-ös főutak fejlesztésének első eleme a Bátonyterenyét elkerülő szakasz építése folyamatban van. A munka nagyon összetett, hiszen a meglévő utak korszerűsítése mellett, teljesen új útszakaszok építését is tartalmazza. Az ütemterv szerint másfél év múlva ugyanitt állhatunk az útátadás alkalmával. 

Az ünnepségen a kivitelezés során érintett cégek képviselői, valamint a térség politikai és gazdasági szereplői is részt vettek
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese kifejtette: a kivitelezéshez szükséges munkaterület átadása idén májusban megtörtént, a régészeti munkák befejeződtek. A beruházás keretében 6,8 kilométer útfejlesztést hajtanak végre. Ez ugyan nem tűnik olyan soknak, azonban azt figyelembe kell venni, hogy az érintett szakaszon 6 műtárgy – vasúti- és patak-keresztezések miatt – és 4 körforgalmi csomópont is épül. 

6,8 kilométernyi útszakasz épül
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Az ünnepségen az időkapszulába egyebek mellett friss napilap és forgalomban lévő pénzérmék is kerültek, majd a jelenlévők földbe helyezték azt.  

Fontos mérföldkőhöz érkezhet el a megye az elkerülő út megépülésével
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában