Életmód

2022.09.08. 06:50

Tejből és gyümölcsből sosem elég! – egészséges finomságokkal töltődnek a nógrádi diákok

Hozzájárul az egészséges és változatos táplálkozás kialakításához az iskolatej- és az iskolagyümölcs-program, amelyhez Nógrád megyében is egyre több oktatási intézmény csatlakozik a diákok nagy örömére.

Nagy Orsolya

Egészséges finomságokat fogyaszthatnak a programnak köszönhetően

Forrás: Kisalföld/Illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

Idén is folytatódik a gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezés szűkebb hazánkban.

Szívesen fogyasztják a tejtermékeket

Jusztin Klaudia, a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az intézményhez tartozik további két telephely, amely Őrhalomban és Nagylócon van. Így összesen 209 diák tanul náluk, akik nagyon örülnek ennek a programnak.

– Tejtermékeket és gyümölcsöket egyaránt kapnak a diákok, az idei tanévben azonban még csak az utóbbiból érkezett. Tavaly a gyerekek kaptak egyebek mellett joghurtot, tejet, kakaót, többféle gyümölcsöt, de időközönként érkezett zöldség is, így például cékla, répa, zeller és karalábé – közölte Jusztin Klaudia.

Hozzátette: jónak tartja mindkét programot, mert így azok a gyermekek is hozzájutnak a gyümölcsökhöz és a tejtermékekhez, akiknek esetleg nincs lehetőségük minden nap fogyasztani. Emellett hozzájárul az egészséges életmódhoz, amelynek alapjait ebben a kornak sajátítják el. A tanulók nagyon szeretik és várják is mindig az új finomságokat.

Finom gyümölcsökből nyernek erőt a tanuláshoz

Pásztón az iskolagyümölcs programhoz csatlakozott a Zsigmond Király Általános Iskola.

Szántó Marianna intézményvezető kiemelte, hogy a gyerekek nagyon örülnek a friss finomságoknak és így rendszeresen fogyaszthatnak egészséges ételeket. Ez pedig nagyon fontos, hiszen így sok-sok vitamint, ásványi anyagot és rostot visznek be a fejlődő szervezetükbe, amely hozzájárul az egészséges életvitelhez.

Mint mondta, szezonális termékek érkeznek általában, de olykor zöldségek is vannak, mint például répa, káposzta és retek, valamint gyümölcslevek is.

Közkedvelt a program

Balázs Beáta, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója bízik benne, hogy az idei tanévben minél hamarabb beindul mindkét kezdeményezés.

– Tavaly heti szinten érkeztek a termékek, amelyek nagyszerűen kiegészítik a gyerekek napi étkezését, ráadásul hozzájárul a változatos táplálkozáshoz is. Reggeltől délutánig itt vannak a gyermekek és sokszor megéheznek, vagy éppen elfelejtenek tízórait hozni, így nagyon örülnek, amikor kapnak egy-egy joghurtot vagy almát – hangsúlyozta Balázs Beáta.

Kifejtette: vannak sláger termékek is, mint például a túró rudi, a kakós tej. Mindent szeretnek a gyerekek és örömmel fogyasztják.

A kormány idén is biztosítja a szükséges forrásokat

Mint arról beszámoltunk, több százezer gyermek jut friss tejtermékhez és gyümölcshöz az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- programokon keresztül, amelyekhez a kormány ebben a tanévben is biztosítja a szükséges forrást. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a felnövekvő generációkban kialakítsa az egészséges táplálkozási szokásokat, a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás iránti igényt, ezáltal csökkentve a túlsúly, az elhízás és az ezekhez kapcsolódó betegségek korai kialakulásának kockázatát. Az iskolatej-program egyébként Magyarország Európai uniós csatlakozásakor, 2004-ben indult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában