Menza

2022.08.20. 06:50

Étkezhetnek az iskolások olcsón és egészségesen? – a balassagyarmati dietetikus tanácsai eloszlatják a dilemmákat

Az iskolakezdéssel a nógrádi szülőknek is dönteniük kell arról, hogy otthon készítik el gyermekeiknek az ennivalót, vagy inkább az iskolai menzát és a büfét választják. Herczeg Szilvia balassagyarmati dietetikus tanácsaival segítünk eloszlatni a dilemmákat.

Fodor Orsolya

Miniszteri rendelet szabályozza, hogy az iskolai menzán felszolgált ételek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat

Forrás: Shutterstock

Hamarosan elkezdődik az iskola, ami egyre több helyen terhelheti meg a családi kasszát. Az élelmiszerek drágulásával a szülőknek azt is mérlegelniük kell, milyen minőségű ételek kerüljenek az asztalra, vagy az uzsonnás dobozba. 

Herczeg Szilvia balassagyarmati dietetikus szerint a minőségi élelmiszer vásárlásával is tudunk spórolni. 

– A fejlődésben lévő szervezet számára az értékes fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsiradékokat is biztosítani kell. Az üres kalóriákat jobb elkerülni, ezért, ha tehetjük, csak olyan élelmiszereket vásároljunk, ami hasznos a szervezet számára – fejtette ki a szakember. 

A tejtermékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a hántolatlan vagy teljes kiőrlésű gabonafélék is egészségesek a fejlődéshez
Forrás: Pexels

Mint mondta, a sovány húsok, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, hántolatlan vagy teljes kiőrlésű gabonafélék egészségesek. Ezzel szemben a cukros pékárukra, a sós rágcsálnivalókra, a zsíros húsokra, az édességekre és a félkész élelmiszerekre nincs szüksége a szervezetnek. Emellett ahhoz, hogy megőrizzük önmagunk és gyermekeink egészségét, nem elég csak a minőségi alapanyagok kiválasztása, hanem az elfogyasztandó mennyiségre is figyelni kell.

A gyerekeket is bevonhatjuk a választásba

A dietetikus szerint azzal is spórolhatunk, ha magunk készítjük el az ételeket, akár a gyerekek bevonásával is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is. Elsősorban a tiszta víz alkalmas leginkább a folyadékpótlásra, de emellett gyümölcs- és zöldséglevek, teák, tejes italok is jótékonyan hathatnak, de a mértékletességre itt is ügyelni kell. 

Azok a szülők, akik gyermeküknek az iskolai menzát választják, biztosak lehetnek benne, hogy az étel megfelelő arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Az étkeztetésre ugyanis miniszteri rendelet született, ezért nem lehet cukros üdítőt felszolgálni, de kerülik a túlzott sóhasználatot és az édességek arányát is meghatározták. A szakemberek előírták a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztást is az étkeztetésében.

Odafigyelnek az alapanyagokra - Molnár Szabolcs vállalkozása több iskolába és óvodába szállítja az ennivalót Pásztón. A vállalkozó hangsúlyozta, hogy az előírásoknak megfelelően készítik az ételeket. – Odafigyelünk a só- és zsírtartalomra, rendszeresen kerül a tányérba főzelék és friss gyümölcs is. Hetente egyszer készítünk krémlevest és gyakran szállítunk teljes kiőrlésű pékárut az intézményekbe – mondta Molnár Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában