Vadászünnep

2022.09.03. 20:19

Balassagyarmaton tartották a legerdősültebb megye vadásznapját (galéria!)

Gazdag kulturális programok mellett, két éves, a koronavírus-járvány miatti kihagyás után Balassagyarmaton tartotta meg 29. napját az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezete szeptember 3-án. A hagyománynak megfelelően volt Hubertusz-mise, díjátadás és számos kulturális program is.

Nool

Új vadászokat is avattak a rendezvény keretében

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A megnyitóra az uszoda előtti park megtelt érdeklődőkkel, a Himnusz és a Vadászhimnusz elhangzása után Balla Mihály országgyűlési képviselő, úgy is, mint a rendezvény fővédnöke, köszöntötte a vendégeket. Beszédében utalt arra, hogy a magyarság egyik ősfoglalkozása a vadászat, legendáink, Hunor és Magor története, a Kárpát-medencében a haza megtalálása is éppen ennek a tevékenységnek köszönhető.

– A vadásztársadalom komoly munkát végez, hiszen a vadgazdálkodás nagy figyelmet igényel – mondta. – Felelősséggel is jár, hiszen a megye gazdag vadállományát, amelyben újra megjelent már a medve is, gondozni kell!

Kifejtette: Nógrád megye erdősültsége meghaladja a 40 százalékot, a benne élő vadállomány fenntartása szaktudást is igényel.

Huszár Péter, Balassagyarmat alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a város számára fontosak a színvonalas rendezvények, ezért is vettek részt örömmel szervezőként is a 2022-es vadásznap megvalósításában.

Györösi István, a Nógrád megyei kamara elnöke megnyitójában a vadgazdálkodók előtt álló kihívásokról is szólt.

– A rendkívüli aszály miatt a vadat itatni kellett, elterelő etetéseket is alkalmaztak a vadgazdák – mondta. – A Vadgazdálkodási Alap pályázatai idén is megnyílnak a társaságok előtt, főleg a területek vízzel való ellátás kap fontos szerepet. Emellett a hivatásos vadászok eszközbeszerzéseire is lehetőség nyílik, pályázatoknak köszönhetően.

Hozzátette: a vadásznap azonban az ünnep, a kikapcsolódásról és a barátságról szól, így a gondokat félretéve kívánt kellemes időtöltést minden résztvevőnek.

Ezután a Hubertusz-mise következett, amit Turai János balassagyarmati kanonok mutatott be. 

A rendezvényen több kiállítást is láthattak az érdeklődők: Valaczkai Erzsébet grafikus és festőművész képei, Somoskői Emese porcelánjai, Hüvösi Csaba természetfotói mellett trófeakiállítás is várta a közönséget a horgásztanyán. A Nógrád Megye Vadászati Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány általános iskolásoknak kiírt rajzpályázatára beküldött alkotásokat is bemutatták a szervezők. 

A vadásznapon sátrat állítottak nem csak a kereskedők, a vásározók, hanem több vadászatra jogosult is. Volt solymász-, íjász- és vadászkutyás bemutató, a frissen vizsgázottakat pedig Zám Zalán, a 202-es számú vadgazdálkodási tájegység fővadásza fogadta a Nimródok sorába. Útravalójában kiemelte: az igazi, a felelősség vállalásával is járó tanulás csak a sikeres vizsga után kezdődik a területen.

A hagyományok szerint a rendezvényen elismeréseket is átadtak. Az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérme kitüntetést Petrás László vehette át, aki mérnöktanárként, gépész- és vadgazda mérnökként évtizedek óta nem csak Nógrád megye vadászati közéletében fejt ki magas szintű munkát, hanem kiemelkedő szerepet tölt be a mező- és erdőgazda, valamint a vadászképzések területén is. Az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérme kitüntetést dr. Balogh Ágnes rendőr alezredes, a megyei főkapitányság igazgatásrendészeti osztályának vezetője, Dávid Dusán rendőr őrnagy, kiemelt főnyomozó és Faragó Zoltán újságíró vehette át sok éves, a vadászat és a vadgazdálkodás érdekében kifejtett munkásságáért.

A rendezvényt a Nógrád Megyei Vadászkamara Kürtegyüttes szignáljai tették ünnepélyessé. A kulturális programban felléptek néptáncosok, a Pacsirták duó, a Bon-Bon együttes is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában