Ünnep

2022.09.17. 17:00

A magyar kultúrát éltették: a népszokásokba is bepillantást nyerhettek a Hollókőbe látogatók (galéria)

Az intézményes magyar műemlékvédelem megalakulásának 150. évfordulóját ünnepeljük idén. A Kulturális Örökség Napjának alkalmából kukoricapattogtatással, a régi magyar népművészet és a népviseletek bemutatójával, valamint interaktív programokkal várták az érdeklődőket szombaton Hollókőben.

G. P.

Különböző programokon vehettek részt a látogatók

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A jeles napon számos izgalmas programmal, mint például kukoricapattogtatással, a magyar kultúrát megörökítő népviselet-bemutatóval, valamint interaktív játékokkal idézhették fel a múltat a résztvevők, akik ízelítőt kaphattak például a fonó népszokásból is. 

Azért is volt kiemelkedő az emléknap, mert 150 éve, 1872. április 7-én kelt rendeletével hozta létre a magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményünket, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát. Ezért a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű rendezvény idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. Az Ófaluban található Falumúzeumot ezen a napon díjmentesen látogathatták az érdeklődők, amely 1964-ben nyílt meg a hollókői műemlékegyüttes részeként, ezzel hitelesen felidézve a 20. század eleji palóc település képét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában