Veszély

2022.08.05. 06:55

Újabb figyelmeztetés: sokat kockáztat, aki a nógrádi szökőkutakban hűsöl

A Nógrád Megyei Kormányhivatal közleményben tájékoztatta portálunkat arról, milyen egészségügyi kockázatot rejt, ha a szökőkutakban szeretnénk megmártózni.

Gubányi Patrik

Veszélyes baktérium is lehet a vízben

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A témával portálunk már többször is foglalkozott, hiszen nemcsak a baktériumok hemzsegnek ezekben a vizekben, de balesetveszélyesek is. Tavaly egy szavazást is elindítottunk olvasóink körében, amelynek eredményéből kiderült: követőink döntő többsége, azaz 59 százaléka botrányosnak tartotta, ha valaki a városi szökőkutakban fürdőzik.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi osztálya felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fertőzéseket lehet elkapni, ha mégis úgy döntenénk, hogy a strand helyett a szökőkutakban szeretnénk felfrissülni.

– A szökőkutakat nem fürdésre tervezték, ennek ellenére, főleg a nyári kánikulák idején néhányan azok vizében szeretnének felüdülést találni. Arra kérjük a felnőtteket, hogy saját érdekükben ne tegyék ezt, a szülők figyelmét pedig ara hívjuk fel, hogy ne engedjék meg gyermekeiknek ezen tevékenységet!  – olvasható a Nógrád Megyei Kormányhivatal közleményében.

Mint írták: a szökőkutak nem fürdési célt szolgálnak, vizük nem minősül fürdővíznek. Szennyeződhetnek porral, talajszemcsékkel, de akár állati ürülékkel is. Amennyiben nem gondoskodnak a megfelelő tisztításáról, fertőtlenítéséről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, annak belső felszínén olyan élőbevonat – nyálkás, csúszós réteg – alakul ki, amiben a kórokozók elszaporodhatnak. Egyben ez a bevonat rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben.

A közleményben kitértek arra is, hogy a szennyeződésektől elsősorban hasmenést, vagy más gyomor- és bélrendszeri megbetegedést kaphatunk el. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyeljük. A szökőkutak esetében kiemelten kockázatos a Legionella jelenléte. Ezek a baktériumok ugyanis a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és a nyári melegben elszaporodhatnak. 

Kifejtették továbbá: az apró vízcseppekkel a baktériumok a tüdő léghólyagocskáiba is képesek bejutni, helyileg gyulladást okozhatnak.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat, ne használják a szökőkutak vizét, ne azzal hűsítsék le az arcunkat és a nyakunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában