Balesetveszélyes

2022.07.05. 09:23

Balesetveszélyes a nógrádi szökőkutakban fürdőzni

A nyári melegben mindenki szeretné lehűteni magát. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindezt ne a szökőkutakban tegyék, ugyanis azok balesetveszélyesek, valamint kórokozók melegágya is.

Nagy Orsolya

Szinte az összes szökőkút működik szűkebb hazánkban, azonban nem érdemes azokat használni hűsölésre a kánikulában.

Salgótarjánban a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájától kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy jelenleg egy szökőkút üzemel a megyeszékhelyen. Ennek átfogó ellenőrzése és karbantartása az üzemen kívüli időszakban, az üzemeltetési időszak végén, majd az újbóli üzembe helyezést megelőzően történik. A Fő téri sík csobogó a homokszűrő problémája és egyes fúvókák eltömődése miatt most nem működik, javításuk folyamatban van.

Arról is tájékoztatták hírportálunkat, hogy a szökőkutas fürdőzés nem egyenlő a medencés, vagy a szabad vizekben történő megmártózással. Fontos tisztában lenni vele, hogy a szökőkutak nem alkalmasak arra, hogy pancsoljanak benne, bármennyire is kecsegtető a nyári hőségben.

A kutak csúszós köve balesetveszélyes, a szökőkút vize pedig nem alkalmas a fürdésre. Bár a nagyobb szennyeződésektől folyamatosan tisztítják a beépített szűrők a vizet, ez azonban a fertőzésekkel szemben kevés, nem ad védelmet. A szökőkutak bármilyen hulladékkal, rágcsáló-, kisállat- vagy madárürülékkel is bepiszkolódhatnak, így a víz különböző fertőzések forrása lehet.

Sokkal hamarabb és nagyobb eséllyel meg tudnak telepedni benne olyan baktériumok, amelyek hasmenéses, hányásos megbetegedéshez vezetnek, vagy akár bőrirritációt is okozhatnak. Mint mondták, a közterület felügyelők rendszeresen ellenőrzik és figyelmeztetik azokat, akik a szökőkútban hűsölnek.

Balassagyarmaton két szökőkút van: egyik a polgármesteri hivatal előtt, a másik pedig a Palóc Múzeum előtti területen. Gaál Dénes, a Balassagyarmati Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet igazgatója kifejtette: mindkettő üzemel és jelenleg tovább is működnek a hőségriadó miatt. – Rendszeresen tisztítják, karbantartják a szökőkutakat, valamint arra is ügyelnek, hogy azt rendeltetésszerűen használja a lakosság, de nem volt még arra példa, hogy fürödtek volna bennük.

Pásztón szintén kettő szökőkút van, de jelenleg egy üzemel. Gyürky Márta, a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője kiemelte: a francia tagozat épülete előttin jelenleg karbantartás zajlik, de hamarosan újraindíthatják. Rendszeresen ellenőrzik mindkettőt és ügyelnek a tisztaságukra is, hiszen ezek is vonzóbbá teszik a várost. Arról még nem érkezett bejelentés a városgazdálkodáshoz, hogy bárki is hűsölt volna a szökőkútban.

Kedvez a baktériumok szaporodásának | Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos korábban elmondta: a nyári napokon 25 Celsius-fok fölé is melegedhet a víz hőmérséklete, amely kedvez a baktériumok szaporodásának. Veszélyt jelenthet a fürdőzőkre azonban a vízbe kerülő por, állati ürülék és talajszemcsék is. Hozzátette: elsősorban hasmenést okozó vírusok kerülnek a szökőkútba, ha valaki azonban csak a lábát lógatja a vízbe, az nem jelent kockázatot.  – Emellett a szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amelyet könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik. Ezáltal olyan baktériumok is a tüdő léghólyagocskáiba juthatnak, amelyek influenzaszerű tüneteket, vagy tüdőgyulladást okozhatnak – ismertette. Éppen ezért a tisztifőorvos azt javasolja, hogy ne kockáztassanak, fürdőzés céljából inkább keressék fel a strandokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában