Összetartás

2022.08.29. 06:50

A kultúra, a sport és a hagyomány is fontos a Palacsintafesztivált is rendező nádújfalui egyesületnek

Tizenkét évvel ezelőtt egy lelkes társaság úgy döntött, hogy szervezett formában kívánnak Mátraterenye településrészének fejlődéséért tevékenykedni.

Veres Edina

Idén újabb rekord is született az egyesület rendezte Palacsintafesztiválon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nádújfaluért Baráti Egyesületet 2010-ben megalapították, amelynek elnöki pozícióját kezdetben Nádasdi János töltötte be. Ő 2013-ban a stafétabotot átadta Gyurcsák Tamásnak, aki azóta is töretlen elhivatottsággal vezeti a tettre kész csapatot. A Nádújfaluért Baráti Egyesület elnöke elmondta, a létszámuk folyamatos mozgásban van, általában 12–20 között mozog az aktív tagok száma. 

Gyermeküknek tekintik a Palacsintafesztivált

– Az alapítók Nádújfalu fejlődését tűzték ki célként, ami egyszerűen hangzik, de rengeteg mindent magában foglal. Ez mit sem változott az évek alatt, jelenleg is sokféle tevékenységben vállalunk szerepet. Ezek közé tartozik például a kultúra megőrzése, közösségépítő programok szervezése, a népművészet ápolása. Kivesszük részünket a sportesemények körüli teendőkből vagy a falurész múltbeli örökségének összegyűjtéséből. Feladataink között megtalálható az oktatás, az ismeretterjesztés, a polgárvédelemben való szerepvállalás, a környezetvédelmet célzó megmozdulások szervezése, illetve a helyi fiatalok felkarolása és összefogása – sorolta Gyurcsák Tamás.

Hozzátette: az egyesület saját „gyermekeként” tekint a Palacsintafesztiválra, amely esemény megrendezésének oroszlánrészét a kezdetektől ők vállalják. Idén tizedik alkalommal hívták életre a programot, ahol új rekordot is sikerült felállítani, itt sütötték meg és állították össze Magyarország leghosszabb palacsintakígyóját. 

A baráti csoport vezetője rámutatott: a tevékenységüket a falu önkormányzata segíti, illetve a helyi vállalkozásokra is számíthatnak támogatóként. Emellett idén a feladataik ellátásához több pályázati forrás biztosított alapot.  

A Palacsintafesztivált saját gyermeküknek tekintik
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Folyamatosan törekednek a megújulásra

Gyurcsák Tamás viccesen megjegyezte, szerinte egy egyesület huzamosabb életben tartásához – főként az elnöknek – kicsit őrültnek kell lennie. 
– Ez alatt az olthatatlan elhivatottságot és belső motivációt értem, mert ezek hiányában nem lehet eredményesen végezni ezt a tevékenységet, különösen nem hosszú távon. Fenn kell tartani a csoport motivációját, illetve rendületlenül törekedni kell a megújulásra. A tagjaink tekintetében különböző okok – például a továbbtanulás miatt elköltöző fiatalok – miatt folyamatos a lemorzsolódás. Ezért is elengedhetetlen, hogy új érdeklődőket tudjunk bevonni a társaságunkba. Végül szükség van egy közös célra, amiért a helyiek érzik, hogy érdemes a közösséghez tartozni – mondta az egyesület elnöke. 

Hozzátette: a fiatalok más „nyelvet” beszélnek, mint a felnőttek vagy esetleg a még korosabb tagok. Emiatt megszólítani is másképp kell őket, ugyanakkor a vezető szerint, az esetükben ez sem jelent problémát. Ezt bizonyította a közelmúltban lezajlott Palacsintafesztivál is. Az eseményen a tinédzserkorú lakosok is szép számmal vettek részt segítőként, nagy terhet levéve ezzel a szervezők válláról. Gyurcsák Tamás közülük kiemelte Szabó Alexandrát és Oláh Dominikát. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a két lányon túl legalább nyolc-tíz fiatal ragyogott még üstökösként a közösségi munka során. 

A jövővel kapcsolatban az egyesület tagjai az eddig elért eredmények megőrzésére és a munkájuk folytatására tekintenek legfontosabb feladatként. 
A Nádújfaluért Baráti Egyesület elnöke kiemelte, hogy az összefogás mindig fontos volt, illetve várhatóan még fontosabb lesz nem csupán a csoport, hanem az egész település életében. 

A magas színvonalú helyi sportéletre is ráirányították a figyelmet

A Nádújfaluért Baráti Egyesület sokrétű tevékenységének nyomát a településrész több pontja is viseli. Az emlékezetes megmozdulások sorát erősíti például, hogy néhány évvel ezelőtt megszervezték a templom leomlott támfalának és lépcsőjének helyreállítását. A településrész megalapításnak 450. évfordulója alkalmából helytörténeti kiállításhoz gyűjtöttek a tagok tárgyakat, berendezéseket és viseleteket. Mindez immár a tájház állandó tárlataként tekinthető meg, az érdeklődők segítségükkel bepillantást nyerhetnek abba, hogy miként élt egy nádújfalui bányászcsalád az 1900-as évek környékén.

Palacsinta Ÿnnep
A sportesemények szervezésére is hangsúlyt fektetnek
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

 Gyurcsák Tamás emellett azt is elárulta, hogy az idei év elején az egyesület rendbe tette a forrás környékét, illetve szemétszedési akciót is tartottak. 
– Településünkön magas színvonalú sportélet zajlik, amelynek ügyét mi is szívünkön viseljük. Több sportágban – labdarúgás, teke, darts, horgászat vagy épp boksz – büszkélkedhetünk szép eredményekkel. Erre kívántuk kicsit ráirányítani a rivaldafényt tavaly, amikor is a palacsinta-központú eseményt sportnapi résszel egészítettük ki – mondta az egyesület elnöke, aki az akkori program elengedhetetlen részeként kiemelte a kispályás focitornát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában