Palacsinta

2022.07.09. 19:12

Ízletes rekord született Mátraterenyén: elkészítették hazánk eddigi leghosszabb palacsintakígyóját (fotók, videók)

Már kora reggel felizzottak a serpenyők szombaton Mátraterenyén, ahol tizedik alkalommal rendezték meg a Palacsinta Fesztivált. Az eseményhez kapcsolódóan egy rekordkísérlet felállítására is vállalkoztak a résztvevők, mint délutánra kiderült, sikerrel, hiszen palacsintakígyójuk kerek négyszáz méteren át tekergett az asztalok során.

Veres Edina

Készül a rekordot jelentő kígyó

Forrás: H.Cs.

Különleges ízvilágú lekvárok, kakaó, kapros-juhtúró, de még zöldségek, sonka és sajt is került a tizedik Palacsinta Fesztiválon kisütött többe ezer tésztába.

A Nádújfaluért Baráti Egyesület elnöke, Gyurcsák Tamás a rendezvény főszervezőjeként köszöntötte a megjelenteket, majd hasonlóképpen tett Gecse László, a település polgármestere is.

A fesztivált Becsó Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg. Mint mondta, az első palacsinta fesztivált 2010-ben rendezték meg, így könnyen kiszámolható, hogy idén már a tizenharmadikon lenne a sor. Bizonyos körülmények, például a Covid-19 világjárvány megakadályozta a tömegeket megmozgató közösségi programok szervezését, de szerencsére idén már lehetőség nyílt erre.

– Örömmel látom, hogy a Nádújfaluért Baráti Egyesület vezetője és tagjai újraélesztették a hagyományokat és megrendezték ezt a fesztivált, ami nem csak a településrésznek, hanem az egész térségnek üde színfoltja – mondta Becsó Zsolt, megköszönve a szervezőknek, hogy minden évben tesznek azért: az érdeklődők ne maradjanak Palacsinta Fesztivál nélkül.

A kora délutáni órákra az izgalom a tetőfokára hágott, amikor is Sebestyén István, a Magyar Rekordok Egyesületének elnöke, a magyar rekordok regisztrátora lépett fel a színpadra.

– Gratulálok a csúcs teljesítésében részt vevőknek. A korábbi, 350 méteres rekordot Bonyhádon állították fel. Ezt adták most át a múltnak, hiszen a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány gondozásában elkészült az eddigi leghosszabb palacsintakígyó, amely – a mérési pontatlanságokat is figyelembe véve – kereken négyszáz méter hosszú volt. Ez a hatalmas tésztakígyó közel háromezer darab, a helyszínen kisütött palacsintából állt össze és tekeredett hét menetben az asztalok során – számolt be Sebestyén István a sikerről. A rekordot hitelesítő szakember arra is rámutatott, hogy nem először tesz eleget hivatásának a Palacsinta Fesztiválon, hiszen ez már a negyedik alkalom, amikor valami rendkívüli teljesítményt mutatnak be a szervezők és résztvevők.

Mátraterenye korábbi három palacsinta rekord birtokosaként elmondhatja magáról, hogy 2010-ben 262 személy sütött palacsintát a rendezvényen, 2013-ban Pokol Krisztián 7422 darab palacsintát sütött ki 24 óra lefogása alatt. Két évre rá a BML csapat a legnagyobb palacsinta építményt készítette el a Gyürky-Solymossy Kastély és parkjában.

Nem sokkal később a palacsinta verseny eredményeiről is beszámolt a szakmai zsűri, amelynek elnöki szerepét Szó Gellért díjnyertes cukrász töltötte be. Mellette Jakab Máté Balázs, Michelin-csillagos séf, és Drexler István egy falatozó tulajdonosa bírálta a tányérokon érkező finomságokat az íz és a kinézet alapján. A legszebb tányér kategóriát a Plazma csapat nyerte. Az ízek kategória harmadik helyezettjeként zárta a versenyt portálunk, a Nool.hu Irka-firka csapata zserbós palacsintája, míg egy házi baracklekváros tésztával értek el második helyezést a Csintalan nevű csapat tagjai. A zsűri teljes egyetértésben a kategória első helyezésért járó díjat az Ezerszín, ezernyi szív egyesületnek adta át, akik sós ízvilágú rántott palacsintájukkal az újdonság kategória győztesei lettek.

A legtöbb kóstolójegyet összegyűjtő csapatok között szerkesztőségünk lett a harmadik, a második helyet az Ezerszín, ezernyi szív csapata szerezte meg, míg a Hattyúk diadalmaskodtak.

Emellett a nap folyamán az érdeklődők templom-, és tájháztúrát tehettek, megcsodálhatták egy helyi fiatal, Kotroczó Ádám híres óragyűjteményét, illetve egy versenyautó kiállítást is megnézhettek. A rendezvényt számos zenés-táncos program kíséri még, az este folyamán színpadra lép például Tóth Andi, Newik és a Deák Blues Band is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában