Agrárium, képzések, tábor

2022.08.12. 17:25

Mezőgazdasági szakmákba kóstolhattak bele a diákok a szécsényi táborban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a szécsényi Lipthay Béla mezőgazdasági és élelmiszeripari technikum a napokban negyedik alkalommal rendezte meg a Szakmakóstoló Hét táborát.

Lászlók Judit

A mezőgazdasági szakmákkal ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A résztvevő általános iskolások ezúttal a mezőgazdasági technikus szakmával ismerkedhettek Szécsényben. Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke portálunknak elmondta, hogy a Szakmakóstoló Hét nevű tábor a NAK pályaorientációs programjának részeként zajlott.

– Az első táborra Bács-Kiskun megyében került sor még 2018-ban. A program akkori sikerének köszönhetően egy évvel később már minden megye megrendezte a saját szakmakóstoló táborát. Ennek célja, hogy az adott megyében meghatározó szakmát mutassunk be a gyerekeknek – mondta el portálunknak Csáki Balázs. – A szécsényi Szakmakóstoló Hét programjához a helyi mezőgazdasági iskola biztosítja a hátteret, továbbá lehetőséget is kínál a diákoknak. Ugyanis itt folytathatják a középiskolai tanulmányaikat és szakmát tanulhatnak, illetve minden más egyéb dologgal együtt jogosítványt és kiegészítő vizsgákat szerezhetnek. Emellett igyekszünk minél több, a szakmában dolgozó partnereket bevonni. Természetesen vannak olyan együttműködő partnereink, akik minden évben részt vesznek a táborban, de törekszünk új elemeket is beépíteni a programba. Ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék a mezőgazdasági tevékenységeket és ezt az életformát.

A növénytermesztés és az állattenyésztés mellett a talajtanról és a talajművelésről is tanulhattak a fiatalok
Forrás: Hüvösi Csaba / Nool.hu

Csáki Balázs kiemelte, hogy a táborban a mezőgazdaság iránt érdeklődő húsz Nógrád megyei gyermek, főként hetedik-nyolcadik osztályos tanulók vettek részt térítésmentesen. Mint mondta, a program összeállítása során sokszínűségre törekedtek. Korábban a mezőgazdasági gépész, a gazda, a kistermelői élelmiszer-előállító foglalkozásokat mutatták be, míg idén a mezőgazdasági technikus volt a középpontban. Ennek eredményeként a hét folyamán ezt a szakmát próbálták a növénytermesztés, az állattenyésztés, a talajtan és talajművelés irányából megközelíteni, valamint az élelmiszeriparral alkotott kapcsolata alapján körbejárni. 

– Az első napon, az ismerkedés mellett, a diákok megnézhették és kipróbálhatták az oktatójárműveket az intézmény tanműhelyében. A következő napon ellátogattak Mátranovákra a Faluhely-majorba, ahol megnézték a rackanyájat, a magyar óriás nyulakat és a nyuszkanyakú tyúkokat. Még aznap az Ancsa-major helyi tangazdaságban ismerkedtek a gyerekek a gazdasággal. Szerdán a Mátrai Bivalyrezervátumba kirándultak, ahol megtekinthették a házi bivalyokat, a parlagi szamarakat, a tanulók ismerkedhettek a gyep- és legelőgazdálkodással. Aztán délután még tettek egy sétát a hollókői Kertekalja tanösvényen is. Csütörtökön a diákok egy sajtmester segítségével készítettek különlegességeket. Később pedig dr. Molnár Lajos és Kulcsárné dr. Petrilla Janka állatorvosok tartottak vetélkedővel egybekötött izgalmas előadást. 

Az utolsó napon a szécsényi Liget Lovardába vezetett az útjuk, ahol szintén betekintést nyerhettek egy gazdaság életébe. A tábort végül gazdaavatással zártuk – fogalmazott Csáki Balázs. A szakmai referens végül kitért arra is, hogy a szakmakóstoló iránt egyre nagyobb az érdeklődés és sok a visszatérő diák. Utóbbiak között pedig már olyan is akad, aki az általános iskola befejezése után a szécsényi szakképző intézményben folytatja a tanulmányait. Ennek köszönhetően a jövőben is megrendezik majd a szakmakóstolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában