Tisztújító küldöttközgyűlés

2022.06.16. 14:32

Megválasztották a Nógrád Megyei Agrárgazdasági Kamara új elnökét

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban tartotta csütörtökön délelőtt tisztújító küldöttközgyűlését a Nemzeti Agrárkamara Nógrád Megyei Szervezete. A tagság új elnököt választott, Csáki Balázs Bercel-ordaspusztai méhészeti vállalkozó személyében. Hasonlóképpen több belső testület is új tagokkal gazdagodott.

Hegedűs Henrik

Csáki Balázs (jobbra) személyében fiatalos lendületet vehet Nógrád megye mezőgazdasági helyzete

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A mintegy másfél órás tanácskozást követően a részletekről Szandai József leköszönő elnök, és utódja közös sajtótájékoztatón számolt be a közvéleménynek. Szandai József elöljáróban kifejtette, nagyon fontos mérföldkőhöz ért az egész országos szervezet, mondván mostanában minden megyében megtartják az ötévente esedékes tisztújításokat, benne a különböző bizottságok, belső testületek, osztályok megalakításával. Hozzátette, Csáki Balázs alakjában olyan tettre kész, fiatal szakember került az elnöki székbe, aki gazdálkodói tevékenységével és emberi egyéniségével egyaránt megérdemli a teljes tagság bizalmát.

A megyei szervezet új vezetője köszönetet mondott elődjének a működése tíz éve alatt végzett munkájáért, a korábban szinte szétesettségében szenvedő nógrádi agrárium képviselőinek összefogásért, az infrastrukturális hálózat szakszerű, és minden lényegi területre kiterjedő kiépítéséért. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy ahogy azt már székfoglaló beszédében is megemlítette, a közeljövőben az egyik legfontosabb feladat az „ifjúsító metszés” folytatása lesz szűkebb pátriánkban. Ennek oka, hogy egész Európában elszomorító tényező a mezőgazdasággal aktívan foglalkozó társadalom elöregedése, éppen ezért rendkívül fontos, hogy az elszánt, tervekkel teli fiatalabb nemzedékek minél könnyebben, zökkenésektől mentesen beilleszkedhessenek az országos „véráramba”. 

Hozzátette, hogy mindamellett viszont lényeges, hogy a most újjáalakult testületekben az idősebbek is komoly szerepet kapjanak, akiknek hatékonysága, tapasztalata, rálátása elengedhetetlen a magyar mezőgazdaság fejlődésében. A közeljövő elképzeléseivel kapcsolatban Csáki Balázs kifejtette, nem szeretnének forradalmi változtatásokat, hanem folytatni kívánják a meglévő programokat, erősíteni a gazdákkal való állandó kapcsolatot, tanácsokkal látva el őket.

A leköszönő és az újonnan kinevezett elnök egyaránt remélik a fejlődést
Fotó: NMH/Hegedűs Márk

Szandai József erre reagálva végezetül arra tért ki, nagyon sok területen abszolút új helyzettel szembesültek a közelmúltban, mivel az ukrajnai háborús krízis rengeteg váratlan gondot okozott. Eszeveszetten meglódultak a gabonaárak, hasonlóképpen egekbe szöknek a növényolaji termékek árai, nem beszélve az üzemanyag költségekről, illetve a gépek alkatrész-beszerzési nehézségeiről. Ráadásul az Európai Unióval is számos kérdésben nem ért egyet a magyar agrártársadalom, ilyen például a „zöld lobby” témája, és ezekkel az elképzelésekkel szemben feltétlenül meg kell, mérvadó érvekkel védve a hazai érdekeket. A félelem valós, ugyanakkor összefogással minden probléma megfelelően áthidalható – emelte ki a leköszönő elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában