Vízszennyezés

2022.08.02. 19:57

Megszűnt a patakszennyezés, eltűnt a bűz a Dobroda-völgyből

Lezárták a karancslapujtői szennyvíztisztító üzem hatósági ellenőrzését, amelynek meghibásodása miatt hónapokon keresztül szennyvíz áramlott a patakba. A probléma mostanra megszűnt, de a környék polgármesterei egy új telephelyet hoznának létre a hosszú távú megoldás érdekében.

Nagy Orsolya

Megoldást találtak a hosszú hónapok óta fennálló problémára

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A több nógrádi településen is áthaladó Dobroda-patakot hónapokon át szennyezte a karancslapujtői szennyvíztisztító üzem még tavasszal, emiatt elviselhetetlen bűz terjengett a faluban, a patak élővilága is károsodott. Ennek kapcsán még akkor megkerestük az ÉRV Zrt. illetékeseit, akik közölték, hogy megoldást találtak a hosszú hónapok óta fennálló problémára, újraindult a tavaly leállított tisztító. 

Intézkedett a hatóság az ügyben 

Dr. Szikora Viktória, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta, hogy a haváriaesemény következtében a telephely egy részének működését le kellett állítani. A javítási munkálatok ideje alatt pedig egy kisebb kapacitású berendezés látta el a beérkező szennyvíz kezelését. 

– A telephelyen a katasztrófavédelem vízvédelmi hatáskörében, valamint a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szakemberei több alkalommal tartottak ellenőrzést, a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette. A Dobroda-patakba került szennyezés megszüntetésén az üzemeltető a vízügyi igazgatóság szakmai felügyelete mellett dolgozott. A telepet érintő rekonstrukciós munkálatokat az üzemeltető április végére befejezte, így teljes kapacitással üzemel – közölte Szikora Viktória. 

Megoldották a technológiai problémát 

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) kifejtette, a telepen még 2021 szeptemberében történt haváriaesemény, amely megakadályozta az addig üzemelő tisztítósor további működését. A szolgáltató szakemberei a nyers szennyvizet a lehető legrövidebb időn belül átkormányozták az addig üzemen kívül lévő 1-es jelű tisztítósorra. Ezzel egyidejűleg megkezdték a kialakult üzemzavar elhárítását, a haváriával érintett 2-es technológiai sor medencéinek ürítését, amelyet több technikai probléma, majd a fagyos időjárás is akadályozott. 

Mint kiderült, az ÉRV. Zrt. munkatársai a műtárgy-takarítási és egyéb rekonstrukciós feladatok elvégzését követően a 2-es tisztítósort idén áprilisában újra tudták indítani. Ezen túlmenően a hatóságok folyamatos tájékoztatása és felügyelete mellett elvégezték a Dobroda-patak tisztítási munkálatait is.  

Lezárták a környezetvédelmi ellenőrzést 

A témával kapcsolatban a Nógrád Megyei Kormányhivatal illetékese úgy fogalmazott, hogy a szervezet környezetvédelmi és természetvédelmi szakterülete egy március végén érkezett panaszbejelentésre reagálva indított hatósági ellenőrzést. A helyszínen tapasztalt bűzterhelés időközben megszűnt, amiről a hivatal szakemberei május végén egy újabb helyszíni szemlén is meggyőződtek. A korábbi, megemelkedett bűzterhelést a szennyvíztisztító üzem – meghibásodás és felújítás miatti – kisebb kapacitása okozta, ez a normál üzemre való visszatéréssel megszűnt, a kormányhivatal, így a hatósági ellenőrzést lezárta. 

Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere elárulta, hogy az elmúlt hónapokban a nagy melegben nem volt probléma és a napokban lezúduló esőzés tovább javította a helyzetet. 

Hosszú távú megoldást keresnek 

Mint megtudtuk, a telep hosszú távú fejlesztése érdekében az érintett önkormányzatok és az ÉRV Zrt. közösen dolgoznak ki egy koncepciót. 

– Egyeztettünk a közelmúltban Etes, Ipolytarnóc, Karancsalja, Karancsberény, Karancskeszi, Egyházasgerge, Litke és Mihálygerge polgármestereivel, az országgyűlési képviselőkkel és az ÉRV Zrt. igazgatójával is. Tervünk, hogy létrehozzunk egy olyan agglomerációt, amely végleg megoldaná a gondot, hiszen egy modern és a környező településeket ellátó új szennyvíztisztító üzemet hoznánk létre kormányzati támogatással – fejtette ki Baksa Sándor polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában