Tanévkezdés

2022.08.12. 13:50

Csaknem negyedmillió tankönyvet szállítanak ki a Nógrád megyei iskolákba (videó)

A következő hetekben valamennyi köznevelési intézménybe megérkeznek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által szállított tankönyvek, munkafüzetek, atlaszok és egyéb tanulást segítő kiadványok.

G.P.

Sorakoznak a kiosztásra váró tankönyvek a kisterenyei Kossuth Lajos Általános Iskolában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az iskolakezdés közeledtével szűkebb hazánkban is elkezdték szétosztani a tankönyveket az oktatási intézményekbe. Vannak olyan iskolák, ahová már megérkeztek, több helyen viszont a napokban várják a szállítmányokat.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ által fenntartott intézményekbe, 38  iskolába, a posta folyamatosan szállítja a következő tanév segédanyagait – tájékoztatta a Nool.hu-t Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója.

Elmondta: a tankönyvrendelések alapján közel ötezer tanulónak érkezik tankönyv, ezeknek az értéke meghaladja az 50 millió forintot. A legtöbb iskolában – az elmúlt években kialakult  szokás szerint – szeptember elsején minden diák kézhez kapja a szükséges kiadványokat, ehhez külön kialakított rendszer szerint készítenek beosztást. Kiemelte: ebben a tanévben sem kell a családoknak fizetni a tankönyvekért, mivel az állam minden évfolyamon ingyenesen biztosítja azt a gyerekeknek, ezzel jelentős anyagi terhet levéve a szülők válláról.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója a fentiekhez hasonlóan elmondta, hogy a hozzájuk tartozó intézményekbe augusztus 1. és augusztus 29. között érkeznek a tankönyvek. Azok kiosztásának időpontjáról az igazgatók saját hatáskörben döntenek. A legtöbb iskolában a tanév első, míg máshol augusztus utolsó napjaiban vehetik át a tankönyveket a tanulók, illetve a szülők.

Évfolyamonként szervezik az osztást

Tarnóczi László, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum sajtóreferense portálunknak kifejtette: a salgótarjáni és balassagyarmati szakképző iskoláiba és technikumaiba már augusztus első napjaiban megérkeztek a tankönyvek. A középiskolás fiataloknak így ebben a tekintetben is biztosított a sikeres tanévkezdés. A pontos tanulói létszám osztályonként az esetleges pótvizsgák, valamint a pótbeiratkozást követően alakul ki, ám ehhez az iskolák vezetése rugalmasan alkalmazkodik.

– A torlódások elkerülése végett a tankönyvosztást a szakképző iskoláink, illetve technikumaink évfolyamonként szervezik, általában az augusztus 20-át követő napokban. Ennek pontos idejéről elsősorban saját közösségi oldalukon tájékoztatja majd a tanulóit az adott oktatási intézmény. A tankönyveket idén is térítésmentesen kapják kézhez a tanulók, ami az ösztöndíj mellett további segítség a családoknak az iskolakezdésben.

A Könyvtárellátó Kft. a Nool.hu érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy 107 nógrádi iskolába szállítanak közel 230 ezer tankönyvet több mint 18 ezer diáknak. Az intézmények pótrendeléseit augusztus 20-tól szeptember 15-ig fogadják, ezek kiszállítása szeptember utolsó hetétől várható.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában