Megemlékezés

2022.08.02. 20:06

Emléktáblával tisztelegnek az egykori roma önkormányzati képviselő munkássága előtt Balassagyarmaton

A roma holokauszt emléknapján közösen tartott megemlékezést a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület és a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat kedd este, a Telek utcai épületénél.

Lászlók Judit

Kovács Csaba emlékére egy táblát is felavattak

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

Az eseményen Rácz Dezső, a közhasznú szervezet elnöke beszédében foglalta össze a roma holokauszt emléknapjának jelentőséget. Kiemelte, hogy 1936-tól Magyarországról is elindult a romák koncentrációs táborokba szállítása.

– 1944. május 16-án az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a romák megérezték, hogy nincs más lehetőségük, mint fellázadni és ellenállni az SS-nek. Bár a lázadást letörték, ezerötszáz romát átszállítottak egy másik helyre. Ez a momentum azért jelentős, mert utóbbiak voltak azok, akik túlélték. 1944. augusztusának elején közel háromezer romát végeztek ki a Auschwitzban – idézte fel a múltat az elnök. Ezt követően elhelyezték a holokauszt emléktáblánál a megemlékezés koszorúit.

Szőrös Vilmos, a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke megemlékezett a közelmúltban elhunyt Kovács Csabáról, az Országos Roma Önkormányzat képviselőjéről, az egyesület egykori alelnökéről, valamint a napokban elhunyt Oláh Józsefnéről, a szervezet alapítótagjáról is.

– Ők mindig a roma és a hátrányos helyzetű közösségért tevékenykedtek, nagyon sokat dolgoztunk együtt közös programokon is – mondta Szőrös Vilmos.

A beszédet követően Kovács Csaba emlékére egy táblát is felavattak, mely az épület falán kapott helyett. Szőrös Vilmos az eseményen ismertette, hogy Oláh Józsefné tiszteletére is szeretnének egy emléktáblát készíttetni. A helyszínen végül elhelyezték a tisztelet virágait, majd közös gyertyagyújtással hajtottak fejet a roma holokauszt áldozatainak és elhunyt társaiknak az emléke előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában