Tábor

2022.07.22. 15:58

Romhányban a templomdombon zengett a dudaszó

Azt tartja a fáma, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában; ám a héten rendezett szakmai tábor tizenkét résztvevője boldogan és önfeledten muzsikált együtt.

H. H.

A duda megszólaltatásának technikáját is gyakorolták a résztvevők

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A katolikus templom és a temetőkert között található a Szent György nevét viselő zarándokszállás, ide fészkelték be magukat szerdától vasárnapig a második alkalommal megrendezett Romhányi Dudatábor résztvevői.

Az oktatással és örömzenéléssel teli öt napos eseménysorozat vezetője, Konrád Viktor elárulta, a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben még élénken élt a pásztor-dudáshagyomány a cserháti lankákon. A balassagyarmati Palóc Múzeum munkatársa, Manga János, illetve a közelmúltban elhunyt népzenekutató, Sárosi Bálint még személyesen találkozhatott a két romhányi dudással, Lapáti Antallal és Lukács Péterrel, akiktől rendkívül értékes hanganyagokat gyűjtöttek. Ezekből az utókor is bőven táplálkozhat, ezért az ő emléküknek is szentelik a tábort, ahova a Kárpát-medence magyarlakta tájairól érkeztek a tanulni kívánó, a hangszerkezelés fortélyait minél teljesebb mértékben elsajátítani vágyó fiatalok.

Az öt nap során a délelőtti órákban rendre a képzést helyezték előtérbe, a duda megszólaltatásának technikáját gyakorolták a résztvevők, köztük két hölgy is, míg este kellemes közös muzsikálás zajlott.  Tudásukat egy koncert erejéig megvillantották a Palóc Múzeumban tartott alkalmi koncertjükön, illetve zárásként, vasárnap a romhányi templomban is zeng majd a dudaszó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában