Tűszúrás

2022.07.15. 17:25

Mindig számíthatnak a donorokra: Nógrádban nyáron is töretlen a véradási kedv

A véradásszervező szakemberek egész évben sokat tesznek azért, hogy minél több alkalmat biztosítsanak a donoroknak az önzetlen segítségnyújtásra. A nyári időszakban azonban a szabadságolások és a vállalatok leállása, valamint az iskolai nyári szünet miatt még keményebben kell dolgozniuk annak érdekében, hogy biztosítsák az egészségügy számára szükséges vérkészletet.

Gulyás Edina

Egy véradással 3 életet menthetünk meg

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

 – Egész évben keményen dolgozunk azért, hogy az egészségügy számára szükséges vérkészítményeket biztosítani tudjuk. Nyáron azonban sokan mennek szabadságra, vannak olyan munkahelyek, ahol hetekre leáll a termelés, és a nyári szünet miatt az iskolák is zárva vannak – tájékoztatott Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének véradásszervező koordinátora. Hozzátette, épp ezért elsősorban a megyei rendezvényeket célozzák meg ebben az időszakban. 

Mint mondta, a járvány visszaszorulását követően szűkebb hazánkban is meglehetősen sok programmal kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek. Amelyiken megfelelőek a körülmények a véradásra, ott arra lehetőséget is biztosítanak a szakemberek. Falunapokra és fesztiválokra is ellátogatnak, egészségnapokon is részt vesznek, de a Mátraverebély-Szentkúton tartott búcsúk alkalmával is találkozhatnak velük a donorok

Tóthné Simon Andrea mindenkit megnyugtatott, hogy szerencsére nyáron sincs visszaesés a véradások számában
Forrás: Archív fotó

– Mivel Nógrád megyében nincsenek egyetemek és főiskolák, nem tartanak tízezreket megmozgató fesztiválokat és rendezvényeket, így az év valamennyi hónapjában hasonlóan alakul a véradások száma. Ennek köszönhetően nyáron sincs számottevő visszaesés abban – fogalmazott a szakember, hozzátéve: 

– Havonta mintegy négyszázan nyújtják karjukat tűszúrásra a salgótarjáni, a bátonyterenyei és a pásztói járásokban, ahol a vöröskereszt szervezi az eseményeket. Évente közel ötezer egységnyi vért gyűjtünk össze a megye keleti felén. 

Tóthné Simon Andrea arról is beszámolt, hogy az állandó véradókra mindig lehet számítani. Akiknek fontos, hogy ezen a módon segítsék a beteg embertársaikat, azok a kötelező 56 nap leteltét követően újra karjukat nyújtják. Az is megfigyelhető, hogy elsősorban az idősebb korosztály érzi a fontosságát a véradásoknak. A tapasztalatok szerint a kisebb településeken a donorok aktivitása, a lakosság lélekszámára vetítve mindig magasabb, mint a nagyobb városokban, hiszen a falvakban tradíciók kötődnek a fenti tevékenységhez.

Saját egészségünk szempontjából is hasznos lehet a véradás 
Forrás: Archív fotó

– A járvány jelenleg nem okoz annyi megbetegedést, mint tavasszal, így nem nehezíti a munkánkat. A kánikula azonban sok esetben visszatartja a donorokat, ahogy a jelenleg zajló orosz-ukrán háború is érezteti hatását. Sok munkahelyen ugyanis Ukrajnából érkező alapanyagokkal dolgoznak, így ott kevesebb a nyersanyag és a dolgozó is – hangsúlyozta a véradásszervező koordinátor, aki azt is hozzátette, hogy rendkívüli véradásokkal, újabb helyszínek felkutatásával igyekeznek több lehetőséget biztosítani a segítségnyújtásra.

– Mivel jelenleg még a szabadságolási időszak elején járunk, így nem tapasztalunk jelentős visszaesést a véradásra való jelentkezések számában. Májusban Nógrád megyében 918-an, míg júniusban 873-an nyújtották karjukat tűszúrásra. Ez nem tér el a megszokottól, a megye vérellátása a véradóknak köszönhetően biztosított – tájékoztatott az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz). 

Rendőrök, katonák és tűzoltók egyaránt rendszeresen adnak vért
Forrás: Archív fotó

– A kiszállásos véradások szervezésért felelős Magyar Vöröskereszt megyei munkatársai mindent megtesznek a kellő számú véradás megszervezése érdekében. Az OVSz Salgótarjáni Területi Vérellátó Intézete is várja a donorokat, hétfőnként 8 és 14 óra között, valamint minden hónap utolsó csütörtökén 13-17 óráig, a Füleki út 54. szám alatt. A véradásokról az ovsz.hu és voroskereszt.hu oldalakon is lehet tájékozódni.

Nem mindenki lehet donor – Habár nagyon fontos, hogy minél többen jelentkezzenek a véradásra, a segíteni szándékozó embereket több dolog is kizárhatja ebből a lehetőségből. Ha például valaki fél éven belül készíttetett tetoválást, vagy testékszert, valamint fogászati kezelés alatt állt, nem lehet donor, ugyanakkor például a láz és a hasmenés is kizáró ok. A véradás szűrés is egyben, a szakemberek vizsgálják a donoroknál a Hepatitis A, B és C, a HIV és a szifilisz betegségek jelenlétét is, így elmondható, hogy azok, akik rendszeresen adnak vért, egészségi állapotukat is nyomon követhetik. Mindezek mellett az életkor és a testsúly is fontos szempont: a 18 és a 65 év közöttiek, valamint az 50 kilogramm felettiek lehetnek csak véradók. Aki szeretne segíteni, annak fényképes igazolványt kell bemutatni az adatok felvételéhez, valamint a TAJ- és a lakcímkártyát is vinni kell a véradásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában