Tűzgyújtás

2022.07.08. 07:20

Bosszús nógrádiak: sok grillező a legnagyobb melegben füstöl a kertben

Bár manapság az ország egész területére érvényes a tűzgyújtási tilalom, nyár lévén sok család kedvenc szórakozása a szabadságolások idején, vagy hétvégeken a grillezés, szalonnasütés. Ám arról sokan elfeledkeznek, hogy az udvari vagy kerti tűzhelyekről kiáramló füst zavarja a szomszédságot.

H. H.

Sosem szabad felügyelet nélkül hagyni a berendezést!

Forrás: Pexels

Az Őrhalomban élő ifj. Marton János éppen emiatt panaszkodott portálunknak.

– A rekkenő hőségben csak a hajnali, illetve a késő esti órákban lehet igazán szellőztetni, akkor járja át a friss levegő a lakást. A minap este nyolc óra felé nyitottam ki a homlokzati, és az udvar felé nyíló ablakokat, hogy némi gyors huzattal kitisztítsam a bent megáporodott levegőt. Erre, ahogy kitártam a nyílászárót, máris megcsapott a tömény füstszag. Gyorsan be is kell csuknom az ablakot – kesergett a férfi.

A nyugdíjas elmondta, rögvest utánanézett, honnan eredt az orrfacsaró bűz, kiderítette, hogy a harmadik-negyedik szomszédságban baráti grillezést tartottak, és a szél éppen az ő házuk felé terelte a füstöt. 

– Azért tényleg elvárható lenne, hogy az emberek tisztelettel viseltessenek egymás iránt, tartsák be a közösségi lét szabályait, ne zavarják mások életét – folytatta.  – Idős szüleim vannak, számukra kiemelten fontos, hogy a szobákban minél frissebb legyen a levegő, de úgy képtelenség elviselni a hőséget, hogy tisztességesen ki sem szellőztethetünk. Napközben rendszeresen még a redőnyt is lehúzzuk, az is okoz némi hűsítő érzetet, de azért délidőben, amikor épp odasüt a Nap, mégsem tárhatjuk ki tövig az ablakokat, mert akkor szabályosan megsülünk. Jó lenne, ha a lakókörnyezetben élők ezt fokozottan az agyukba vésnék, másokat esetleg zavarhat a tikkasztó melegben rendezett szalonnasütés, vagy a grillezés. Ifj. Marton János hozzátette, kíváncsi lenne arra, hatósági úton figyelmeztethető-e bárki, hogy effajta tevékenységgel ne háborgassa a környékén élőket.

Megkerestük a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Kapás Márton szóvivő kérdésünkre elmondta, a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott, még tűzgyújtási tilalom esetén sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök alkalmazása, tűz gyújtása az ingatlanon belül, az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Így nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut. Továbbá gondoskodni kell megfelelő, oltásra alkalmas anyag, víz, homok készenlétben tartásáról, illetve az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meggyőződve arról, hogy valóban kialudt.

Arra nem kaptunk választ, hogy lakossági bejelentés után hatóságilag figyelmeztethetőek-e az együttélési szabályok ilyen jellegű betartására a grillezők, de mivel engedélyezett tevékenységről van szó, nem marad más lehetőség, mint kulturált hangnemben személyesen szólni a szomszédoknak, hogy ne a legnagyobb nyári forróságban szervezzék meg a kerti partikat, hanem halasszák a mulatságot enyhébb időszakokra.

Ártatlan kerti főzőcskézésnek indult, majdnem az otthonuk bánta | Mint arról portálunk beszámolt: kerti főzőcskézésből keletkezett az a tűz, amelyet a salgótarjáni hivatásos tűzoltóknak kellett eloltani szerda délután Salgótarjánban, a Tározó utcában. A kertben gyújtott tűz gyorsan átterjedt egy matracra és a tűz közelében tárolt tűzifára. A lakók megkezdték a tűz oltását, de a lángok gyorsan terjedtek, így azt végül a hivatásos egységnek kellett megfékezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában