Útfelújítások

2022.07.23. 11:28

Kánikulában korán kezdik a kátyúzást és az aszfaltozást megyeszerte

A napokban adták át megyénkben az Ecseg és Pásztó között megújult utat, azonban ezen kívül további szakaszok is elkészültek, illetve folyamatban van a kivitelezésük.

Gulyás Edina

Aszfaltozás hőségben

Forrás: MW

Fotó: Für Henrik

A felújításokon dolgozó munkatársaik egészségére hőségriadó idején kiemelten figyel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

– Idén a Magyar Falu Program támogatásával újultak meg útszakaszok Ecseg belterületén, illetve Ősagárd, valamint Erdőkürt külterületén. A 21. számú főút továbbfejlesztése ugyan nem társaságunk, hanem a Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő Zrt. beruházása. Így általuk kapott új aszfaltborítást a főút egy-egy szakasza Szurdokpüspökinél, Pásztónál, Mátraszőlős és Tar térségében, valamint Mátraverebélynél – tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. 

Mint mondta, szintén a fenti program finanszírozásával készül jelenleg a sámsonházai, illetve a nógrádi bekötőút is. Ezeken túl további felújítások is várhatók, amelyek tervezés, előkészítés alatt állnak. 

– A felújításokon túl salgótarjáni és balassagyarmati mérnökségeink munkatársai a nyári időszakban is folyamatosan végzik közútkezelői, üzemeltetési és fenntartási feladataikat. Ezek közé tartoznak a lokális burkolatfelújítások, a forgalomra veszélyes kátyúk megszüntetése, a kaszálás, a növényzetgondozás és a szemétszedés is. Az úttartozékok kihelyezése, tisztítása, a jelzőlámpák karbantartása is munkát ad. Szintén a mérnökségek végzik a hidak karbantartási-, továbbá egyes adminisztratív feladatait is – hangsúlyozta az osztályvezető.

Pécsi Norbert Sándor kitért arra is, hogy a munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodnak az utakon dolgozó szakembereikről hőség idején is. Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit mindig biztosítják számukra. Hőségriadó esetén óránként legalább öt, legfeljebb tíz percet pihenhetnek dolgozóik árnyékos, hűvös helyen. Ivóvizet, ásványvizet biztosítanak munkavállalóiknak, a leégés ellen pedig megfelelő öltözéket és magas faktorszámú védőkészítményt. 

– Az újabb típusú munkagépeink, útellenőri és brigádszállító autóink klímával felszereltek. A feladatok szervezésénél és ütemezésénél törekszünk arra, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység. Ezeket a munkákat a lehetőségekhez képest megpróbáljuk átütemezni, természetesen úgy, hogy a szolgáltatásunk színvonala ezáltal ne csökkenjen – fogalmazott az osztályvezető, hozzátéve: – Csak szélsőséges időjárási körülmények, például vihar, jégeső, nagy erejű szél esetén függesztjük fel az utakon folyó munkákat. 

Mint mondta, Nógrád megyében a mérnökségi állomány számára hétfőtől péntekig 6 órától 14 óra 20 percig tart a munkaidő, mivel a kora reggeli időszakban nincs olyan meleg. Kivételt képezhetnek ez alól bizonyos tevékenységek, például a soron kívüli beavatkozást igénylő feladatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában