Finomság

2022.07.12. 06:50

Drágább a befőzés, ám a kovászos uborkáról nem mondanak le a nógrádiak

Nem igazán kedvezett az időjárás az elrakni való uborkának az elmúlt időszakban. Ennek ellenére sokan vásárolják Nógrád megyében, hiszen a legtöbben vallják: a kovászos uborka a nyár egyik legfinomabb savanyúsága.

Nagy Orsolya

Forrás: MW | Illusztráció

A nyár egyik legnagyobb slágere a kovászos uborka, amelyet számos módon el lehet készíteni, ráadásul nem csak finom, de egészséges is. Szűkebb hazánkban több helyen is termelnek elrakni való uborkát a mezőgazdasági közmunkaprogramban.

Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere elmondta: sikeres a program, azonban az idei csapadékhiányos időszak nem kedvezett a terméseknek, így az uborkának sem.

– Sajnálatunkra egyáltalán nem lett jó minőségű az egyébként közkedvelt zöldség, mert teljesen tönkretette a szárazság. A nagy melegben egyik napról a másikra égett le a levele. Természetesen, ahol öntözőrendszerek vannak kialakítva, valószínű, hogy megmaradt a termés, de mivel nekünk nincs, így nem volt szerencsénk – közölte Markó Róbertné.

Sokan saját kertjükben is termesztenek uborkát, de ott is ugyanúgy megküzdöttek az időjárás viszontagságaival. A tari Nagy Lajos kifejtette: több termését is kiégette a nap,  így pedig könnyen megtámadják a betegségek is. Ezáltal az idei zöldség igen gyenge. A helyi lakos tapasztalata szerint a zöldségeknek is felszökött az ára, amely az aszályos, csapadékmentes időszakra is visszavezethető. Emellett a termésvédelemhez szükséges különféle szerek is drágultak.

A boltokban azonban már lehet vásárolni elrakni való uborkát, amelynek ára mintegy 400-600 forint között mozog. Ennek ellenére még mindig sokan keresik a boltok és a piacok polcain az uborkát, hogy azt elrakhassák.

Tóth Sándor bujáki mezőgazdasági szakember korábban kifejtette, hogy Nógrád megyében közkedvelt a kovászos uborka készítése, hiszen a falusi emberek ragaszkodnak a saját, hagyományos ízekhez. Sokan ugyanakkor a kényelmesebb megoldást választják és boltban vásárolják meg a hűsítő csemegét.

A szakember azt is elárulta, hogy a nyári finomság készítésénél figyelni kell, hogy sósabb legyen a víz, amelyet érleléskor magába szív a zöldség. Ez adja meg ugyanis a kellemes és jó ízét. Emellett az is fontos, hogy nem szabad teljesen lezárni az uborkával teli üveget, annak ugyanis levegőznie kell. Így biztosan nem lehet elrontani a savanyúságot, amelyet többféle módon lehet fűszerezni.

Hogyan készül az ízletes kovászos uborka? | A mindmegette.hu elárulta a nyári csemege titkát. Az uborkákat vízbe kell áztatni, alaposan megdörzsölni, a végeket levágni, majd hosszában bevágni az oldalát, így jól átjárja a sós víz. Ezután az uborkákat három literes, előzőleg alaposan tisztára mosott befőttesüvegbe kell tenni, rádobálni a fokhagyma gerezdeket és a kaprot. Végül ráönthető a két liter meleg, sós víz úgy, hogy teljesen ellepje a zöldséget. A tetejére jöhet a kenyér, majd az üvegre egy tányér. Ezután ki kell tenni a napra és három napig állni hagyni. Mint írják, ha már megpuhult, és jól átjárta a sós lé az uborkát, akkor lehet leszedni róla a kenyeret és a kaprot, majd kisebb befőttes üvegekbe tenni. Egy szűrőn keresztül rá kell önteni a levet és a fokhagymákat, végül hűtőben tárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában