Búcsú

2022.07.31. 15:43

Az új orgonára és a nagyszülőkre is áldás szállt Béren, Szent Anna búcsúján

Búcsúi nagymisére, körmenetre, a nagyszülők megáldására, illetve az új orgona megszentelésére gyűltek össze a hívők vasárnap délelőtt a településen, az egyik helyi étterem udvarán található Szent Anna-templom előtt.

Veres Edina

Megszentelték a település templomának új orgonáját

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Marti József esperes-plébános templomba került új hangszerrel kapcsolatban elmondta, hogy az Szegeden készült.

– Amikor megláttam az interneten a fából készült orgonát, eszembe jutott, hogy mennyire jól illene az a béri, szintén fából épített templomba – mondta Marti József.

Dr. Bánfi Ferenc, az étterem tulajdonosa kifejtette: a településen viszonylag kevés római katolikus hívő él, köztük van ő is. Ugyanakkor egy igazán összetartó közösséget alkotnak, így örül, hogy a hitük gyakorlásához helyszínt tudnak biztosítani a 2018-ban Szent Anna – a nagyszülők védőszentje – tiszteletére felszentelt templommal.

A liturgiát Marti József az étterem közelmúltban elhunyt munkatársa, Kiss Ernő lelki üdvéért ajánlotta fel. Miután áldását kérte az új orgonára, prédikációjában kiemelte: régen, amikor még többgenerációs nagycsaládok éltek együtt, a nagyszülők vagy dédszülők szerepe egy portán magától értetődő volt.

– Később, amikor ezek a nagycsaládok felbomlottak átértékelődött az idősek helyzete. Az 1950-es évektől pedig egyre nagyobbak lettek a generációs különbségek a nagyszülők és unokák között.

Körmenet zárta a nagymisét
Fotó: Hüvösi Csaba / Nool

Marti József e probléma leküzdése érdekében a közös hang megtalálásának jelentőségét hangsúlyozta, amelynek alapja a megértés. Úgy fogalmazott: ebben található Jézus küldetése is, hiszen ő azért vált valakinek a fiává, unokájává, mert Isten annyira mélyen meg akarta érteni az embereket, hogy ott élt közöttük. Jézus példaképünk a megértésben, hiszen ő a gyerekekkel éppúgy megtalálta a közös hangot, mint az idősekkel. A plébános végül aláhúzta: fontos, hogy ne árkokat ássunk, ne generációs problémáink legyenek, hanem temessük be ezeket, és kerüljünk közel egymáshoz.

Ezután Marti József Isten áldását kérte a megjelent nagyszülőkre, majd a nagymisét körmenettel zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában