Minták

2022.06.07. 19:55

Vizsgálat erősítette meg a pletykát: szennyvizet találtak a Szentlélek-patakban Szécsénynél

Szennyvíz jelenlétére utaló nyomokat találtak a katasztrófavédelem munkatársai a Szentlélek-patakban. Néhány hete már beszédtéma az állítólagos környezetszennyezés Szécsényben, és immár hivatalosan is bizonyított, hogy nem alaptalanok a városban terjedő hírek.

Lászlók Judit

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező, területileg illetékes Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendelkezésére álló, a szécsényi Szentlélek-patakból vett vízmintákban szennyvízre utaló nyomok figyelhetők meg – közölte hírportálunk érdeklődésére Kapás Márton, a Nógrád megyei igazgatóság szóvivője. Hozzátette: a szennyezőforrás egyértelmű beazonosítása érdekében május 30-án ismételt mintavételre volt szükség, ezek vizsgálata még tart. – Amennyiben az újonnan vett minták is szennyvíz jelenlétére utalnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a további szennyezés megszüntetése érdekében – hangsúlyozta a szóvivő.

Május közepén kaptak bejelentést

A Nool.hu azért kereste meg a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, mert az elmúlt hetekben a helyi Facebook-csoportokban egyre több lakó adott hangot a Szentlélek-patak állítólagos szennyezésével kapcsolatos felháborodásának és követelte az illetékesek felelősségre vonását.

Mint megtudtuk, az igazgatóság ügyeletére május 17-én bejelentés érkezett, amely szerint a patakban szennyvíz jelenlétére utaló szennyezés tapasztalható. A bejelentés alapján a megyei igazgatóság katasztrófavédelmi mobillaborja vízvédelmi helyszíni szemlét tartott a jelzett szakasz és a szennyvíztisztító telep közötti területen, és a szemlén – melynek során több ponton is mintát vettek a vízből – jelen voltak a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei is.

A szolgáltató szerint nincs gond a szennyvízteleppel

A szécsényi szennyvíztisztító telep fenntartója, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. megkeresésünkre reagálva határozottan közölte, hogy nincs közük a fennálló problémához.

– A híresztelésekkel ellentétben nem a szécsényi szennyvíztisztító telepről származik a Szentlélek-patakba folyó zavaros víz. A telepet elhagyó víz minősége megfelel a jogszabályoknak, hatósági előírásoknak – fogalmazott a társaság illetékes munkatársa, hozzátéve, hogy kollégái a vízbiztonsági követelményeknek megfelelően folyamatos mintavétellel monitorozzák a víz minőségét.

A polgármester megoldást sürget

Stayer László szécsényi polgármester arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az önkormányzathoz hivatalos bejelentés nem érkezett, azonban nem hivatalosan ők is értesültek a Szentlélek-patak szennyezéséről. Ennek nyomán telefonon megkereste a vízmű helyi vezetőjét, aki arról tájékoztatta, hogy „ha akarnának se tudnának szürke színű folyadékot kiengedni a szennyvíztelepről”. A polgármester hozzátette, hogy mindenképpen tesznek valamit annak érdekében, hogy a fennálló helyzet minél előbb megoldódjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában