Gyógyhatás

2022.06.02. 11:25

Sokan gyűjtik ebben az időszakban a gyógynövényeket szerte Nógrádban

Virágkorukat élik a gyógynövények, fogyasztásuk számos betegség tüneteit enyhítheti, akár meg is szüntetheti a panaszokat. Nógrád megyében pedig rengeteg terem belőlük.

Nagy Orsolya

Egyre több ember tart igényt a gyógynövények fogyasztására, gyűjtésére

Forrás: Löffler Péter/Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

Nyár elején virágzik a legtöbb gyógynövény, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen számos pozitív hatásuk van a szervezetre. Kovács Hetti salgótarjáni természetgyógyász és életmód-tanácsadó elmondta, hogy ebben az időszakban a természet ontja magából a jobbnál jobb növényeket, Nógrádban sokféle van. 

– Sok esetben elég csak a kertbe kimenni, hiszen tele lehet kincsekkel. A gyógynövényekből számos dolog készíthető, így például tea, amely által minőségi folyadékot lehet bevinni a szervezetbe. Vannak azonban olyanok, amelyeket csak kúraszerűen szabad fogyasztani. 
A fűszerek is nagyon értékesek, amelyeknek számos gyógyhatásuk van – mondta. – Érdemes tehát otthon tárolni egyebek mellett fahéjat, bazsalikomot, citromfüvet, borsmentát, mentalevelet, esetleg petrezselymet, kakukkfüvet vagy oregánót – közölte Kovács Hetti. 
Hozzátette: a felsoroltak az egészségre gyakorolt pozitív hatásaik mellett az ételeket is finomabbá teszik. 

Kovács Hetti: ebben az időszakban a természet ontja magából a jobbnál jobb növényeket, Nógrádban sokféle van 
Forrás: NMH/Hegedűs Márk

A természetgyógyász arra is kitért, hogy az egyik legjobb növény, a csalán jelenleg szinte bárhol felfedezhető a természetben. Kiváló vértisztító, de a szépségápolásban is közkedvelt, a hajra is kiváló. Ezenkívül áldásos a gyermekláncfű is, amelynek finom a virága és tele van hatóanyagokkal. A pitypang támogatja a máj munkáját, de csontritkulás esetén is tökéletes. A nyírfa ágából kifolyó lé nemcsak finom, de a szervezetre is jó hatása van, a levele pedig támogatja a vese munkáját, és akár minden nap fogyasztható. 

Az egyik legnépszerűbb növény a bodza ilyenkor, amelynek virága nagyon népszerű. Az abból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, emellett köhögéscsillapító is. Kovács Hetti kiemelte, hogy a gyógynövényeket fermentálni is érdemes, amely egy olyan folyamat, amely során a növényeken lévő jó baktériumok megsokszorozódnak és kifejtik hatásukat az immunrendszerre. 

– Úgy tapasztalom, hogy egyre több ember tart igény a gyógynövényekre, sokan rendszeresen fogyasztják és gyűjtik, főleg, akik közelebb állnak a természethez. Ráadásul még pénzbe sem kerül többségében – fejtette ki az életmód-tanácsadó, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy csak olyan növényeket szabad leszedni, amelyek nem mérgezőek, és persze úgy, hogy ezáltal a természetben se tegyenek károkat. 

A pásztói Szabó Józsefné Juliska néni lassan 90 éves lesz, de esküszik a gyógynövényekre, hiszen már számtalanszor segítettek rajta, amikor egy-egy egészségügyi problémával küzdött. Éppen ezért javasolja mindenkinek a fogyasztásukat. Mint mondta, az egyik nagy kedvence a citromfű, de gyakran fogyaszt például csalánteát vagy diófalevélből főzött teát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában