Harc

2022.06.11. 20:00

Megelevenedett a múlt a nógrádi várjátékokon (fotók)

Nógrád önkormányzata és a Nógrádi Civil Szervezetek két év kihagyás után szombaton ismét megrendezték a Nógrádi Várjátékokat a vár területén. A rendezvény puskaporos, zenés ébresztővel kezdődött, majd Varga Richárd, község polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

L.J.

Látványos bemutatót adtak elő a nógrádi várjátékokon

Forrás: Fürjes Béla, NMH

– Hatalmas öröm számunkra, hogy két év kihagyás után, idén újra megrendezhettük a várjátékokat, itt a Nógrádi váron – mondta Varga Richárd. Hozzátette: – A hétköznapokon is rengeteg látogató csodálja meg a várat és az innen kitárulkozó csodálatos panorámát. A váron évközben számos kitelepülés, bemutatók és foglalkozások kerülnek megrendezésre, azonban a mai nap az, amikor a vár teljes területét élettel töltjük meg és egész nap gazdag programkínálattal várjuk az idelátogatókat. Hagyományosan hetedik alkalommal rendezzük meg a Nógrádi Várjátékokat, ami évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a határon innen és túlról is. Idén is több országból várunk vendégeket, látogatókat.

Varga Richárd kiemelte továbbá, hogy a Nógrádi Várjátékok Nyugat-Nógrád zászlóshajója. Ezért szeretnék, ha minden évben egyre gazdagabb lenne a programkínálat, méltó emléket állítva a letűnt korok hőseinek, a vár nevezetes eseményeinek.

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Füke Szabolcs lelkész és Hugyecz Balázs plébános megáldotta a rendezvényt.

A nap további részében bemutatók, előadások, élő zene, finom ételek, történelmi hadijátékok, kézműves foglakozások, kézműves  vásár és termelői piac is várta az érdeklődőket. A délutáni órákban megrendezték a Várostrom és zoknigombóc csetepatét, amelyen több neves hagyományőrző egyesület is közreműködött. A résztvevők este a Szkítia Zenekar koncertjét és az Orient Trió hastánc bemutatóját tekinthették meg. A programot zenés tábortűzzel és fáklyás levonulással zárták.

Címkék#várjáték

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában