Nemzetközi főzőverseny

2022.06.10. 19:55

Ismét a pikáns ízeké és a szórakoztató programoké lesz a főszerep Karancslapujtőn

Immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a ka­rancs­la­puj­tői Duci Csapat Egyesület a Park Party elnevezésű nemzetközi főzőversenyt június 11-én, szombaton. A megmérettetésre eddig már közel negyven csapat regisztrált.

Gerhát Karina

Czakó Zoltánné, a jelenleg harmincöt főből álló Duci Csapat Egyesület elnöke kínálja a karancslapujtői asszonyok főztjét

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedűs Márk

– 2006-ban szerveztem először főzőversenyt a helyi önkormányzat megbízásából, amelyen akkor 11 csoport vett részt. 2009-ben pedig úgy gondoltam, hogy a Duci Csapat Egyesületen belül is meg lehetne rendezni mindezt. Mivel a település parkja tökéletes helyszín a megjelentek szórakoztatására, ezért tizenhárom esztendővel ezelőtt Park Party néven indult útjára a rendezvény. 2020-ban azonban a koronavírus-járvány miatt nem tarthattuk meg, ezért idén a tizenkettedik nemzetközi főzőversenynél járunk – mondta el hírportálunknak Czakó Zoltánné. 

A Duci Csapat Egyesület elnöke hozzátette: közös döntés alapján a rendezvényt minden esztendő májusában vagy június közepén tartják meg. A tagok nagy örömére évről évre egyre többen szereznek tudomást az eseményről, a távolabbról érkezők is elviszik a Park Party hírét, így a gasztronómiai megmérettetésen részt vevő csapatok létszáma is folyamatosan nő. 

– Éppen ezért is büszkén jelenthetem ki, hogy az idei eseményünkre eddig közel 40 csoport regisztrált, ami a rendezvény reggeléig valószínűleg még bővülni fog. A versenyzők az ország számos pontjáról, sőt a Vajdaságból, illetve Szlovákiából is tiszteletüket teszik településünkön. Mindenki a saját vidékére jellemző ételeket készíti majd el. A Duci Csapat Egyesület pedig egy óriáslábasban 780 darab töltött káposztát főz majd a fellépőknek, illetve a meghívott vendégeknek. Az ehhez szükséges alapanyagokat a helyi önkormányzat biztosítja. Szeretném, ha ez a nap felejthetetlen lenne minden hozzánk ellátogató ember számára – emelte ki Czakó Zoltánné. 

Kifejtette továbbá: a főzőversenyen kívül sok más szórakoztató program, például kisvonat, illetve kulturális műsorok is várják majd a helyszínre látogatókat. A verseny hét órakor a csapatok regisztrációjával veszi kezdetét. Kilenc órakor pedig Baksa Sándor, a település polgármestere, illetve Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke köszönti a megjelenteket. Ezt követően Ferenczi István, a Magyar Nemzeti Grillszövetség elnöke, a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja tart gasztronómiai eligazítást. A nap folyamán Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend nagymestere is ellátogat majd Karancslapujtőre, hogy megkóstolja és véleményt nyilvánítson a jobbnál jobb ételekről. 

Az otthon elkészített, majd a helyszínre vitt süteményeket 10 óra 45 percig lehet leadni, amit a zsűri tagjai szintén értékelni fognak. Ezt követően a kulturális programoké lesz a főszerep. 11 órától a Szironta Együttes előadásában különleges harangzenekoncertnek lehetnek részesei a helyszínre látogatók. A délután folyamán az érdeklődők többek között megtekinthetik majd a különféle népdalkörök, illetve a helyi általános iskolások műsorát, továbbá a Duci Csapat Egyesület, Apáca Show elnevezésű, zenés, táncos produkcióját is, ami már az ország számos pontján hatalmas sikert aratott. 

Czakó Zoltánné kérdésünkre kifejtette: a szervezet jelenleg 35 főből áll, ebből öt férfi, többségük nyugdíjaskorú. Éppen ezért a fiatalabb korosztályt is szeretnék bevonni az egyesületi életbe. 

Külföldön is megismertetik községük hagyományait

– A karancslapujtői Duci Csapat Egyesület 2006-ban alakult. Fő célunk az, hogy minél jobban kutassuk az elfelejtett magyar konyhát, továbbá országszerte és külföldön egyaránt megismertessük községünk hagyományos, kulturális eseményeit, valamint bemutassuk a palóc ízvilágot is – mondta el érdeklődésünkre Czakó Zoltánné. 

A Duci Csapat Egyesület elnöke kifejtette továbbá: évente átlagosan közel 40 rendezvényen, főzőversenyen vesznek részt, de gasztroturisztikai vendégekként is járják az országot. 2008-ban tagjai lettek a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség Észak-Bükki Szervezetének, míg hivatalosan bejegyzett egyesületté 2011. január 16-án váltak. 

Kérdésünkre, hogy véleménye szerint mi az, ami a magasba repítette a szervezetet, Czakó Zoltánné azt felelte, hogy a pikáns ízek, a higiénia, illetve a mérhetetlen jókedv. A Duci Csapat Egyesület elnökétől megtudtuk továbbá, hogy a csoport első öt versenye rendkívül meghatározó volt a számára, természetesen a többi is, de az első élmények mindig a legszebbek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában