Drágulás

2022.06.02. 13:55

Egyre jobban drágul a tojás és a kenyér Nógrádban is

A takarmány- és az alapanyagárak növekedése, valamint a drága üzemanyag miatt megemelkedett a kenyér és a tojás ára. Előreláthatólag e termékek még tovább drágulhatnak a közeljövőben.

Nagy Orsolya

Ha a termelők nem emelnék meg áraikat, akkor mínuszba kerülnének, és hamar tönkremenne a vállalkozásuk is

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt időszakban sokat emelkedtek az élelmiszerárak, amelynek még nincs vége, ugyanis további drágulás várható egyebek mellett a kenyér és a tojás esetében is. 
Romhányi Patrik, az egyik berceli pékség vezetője lapunknak elmondta, hogy jelenleg 500–600 forint körül mozog egy kilogramm kenyér ára, de ez az összeg még csak a kezdet. A közeljövőben akár 800 forintig is emelkedhet majd az értéke. 

– Nagyon magas a búza ára, de a rezsiköltségek is emelkednek, emellett minden alapanyag hónapról hónapra drágább, így folyamatos a drágulás. Január óta pedig már több alkalommal is emelték a malmok a liszt árát – fejtette ki Romhányi Patrik. 

A vezető érdeklődésünkre hozzátette, hogy a vásárlók sokallják a kenyér árát, de mivel az alapvető élelmiszerek közé tartozik, így muszáj megvenni. A pékség vezetője szerint nem sok esély van az árcsökkenésre. 

A kenyér mellett a tojás is rohamosan drágul. Tóth Attila mátranováki termelő kiemelte: sosem volt még ilyen mértékű áremelkedés, mint most, amely nemcsak hazánkat, de az egész világot érinti. 

– 2020 óta a duplájára növekedtek a takarmányárak. Ez pedig megjelenik a termelési költségekben és az eladási árban is. Ráadásul a madárinfluenza megint felütötte a fejét. Ez is érinti a baromfiágazatban zajló áremelkedést, hiszen csökken a kínálat. Amennyiben valaki nem emel, akkor mínuszba kerülhet a termelése, és tönkremegy. Sok termelő már abba is hagyta a vállalkozását és várja, hogy rendeződjön a helyzet – közölte Tóth Attila. 

Akár tíz százalékkal nőhet az ára | Tóth Attila termelő elárulta, hogy ötven forint körül van egy darab tojás ára, de ez emelkedni fog akár tíz-tizenöt százalékkal. – Ráadásul, ha az üzemanyagárstop véget ér, tovább drágulhat a gabona és minden más termék, alapanyag is – tette hozzá a szakember. Mint mondta, ha a takarmányárak nem csökkennek, akkor a tojás sem fog. A termelő szerint előbbi stabilizálása segítene a helyzeten, valamint az is, ha a magyar takarmányt nem adják el külföldön, így megerősödhetne a hazai termelés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában