Megemlékezés

2022.06.04. 22:14

Balassagyarmaton is megemlékeztek az összetartozás napján

A nemzeti összetartozás napján, szombaton a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) egész napos programsorozatot szervezett a városban.

Lászlók Judit

Forrás: NMH | Fotó: Fürjes Béla

Szklenár Tamás és Farkas Kontra Máté reggel nyolc órakor kenuval indultak útnak az Ipolyon azért, hogy a Szent Korona másolatát elvigyék Balassagyarmatról Esztergomba. Ezután kezdetét vette a Juhos Gábor Trianon- maraton. Majd délután kettőkor ünnepi szentmisét tartottak a Szentháromság templomban. A városi megemlékezést a Palóc Ligetben az Országzászlónál rendezték meg, amelyen elsőként Medvácz Lajos, a város korábbi polgármestere mondott beszédet. 

– Mi magyarok felelősséggel tartozunk határon túli honfitársainkért. Összetartozásunkat nem állíthatja meg az ország határa, hiszen az a közös gyökér, ami összeköt minket, az a magyar nemzethez való tartozás – hangsúlyozta Medvácz Lajos. 

Ezt követően Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Ebben megemlékezett arról, hogy két évtizeddel ezelőtt ezen a napon járt először Balassagyarmaton, ahol egyszerre tiltakoztak a magyar nemzet és állam ellen folytatott nemzetgyilkossági kísérlet és a Benes-dekrétumok ellen. Kitért arra is, hogy akkori beszédében megkérte a város lakóit arra, hogy állítsák helyre az Országzászlót, amelyet végül másfél év után ismét felavattak. 

A megemlékezés a Magyar Szer a Szent Korona égisze alatt elnevezésű eseménnyel, a Honvédelmi Sportközpontban folytatódott tovább. A résztvevők az intézmény előadótermében többek között meghallgathatták Lőrincz Sarolta Aranka felvidéki írónő történelmi, valamint Vesztergám Miklós “Szentkorona mint egyesítő erő” című előadását. Később dr. Zöllei Zoltán, a Magyar Közelharc- Kézitusa Szövetség elnöke tartott önvédelmi bemutatót a sportközpont tornatermében. A programot a Szertűz és a Tormay Társaság zenés műsora zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában