Zöldül az ország

2022.05.06. 13:54

Taron zárult az országos Településfásítási Program második üteme (fotók)

Az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program második üteme, pénteken Taron zárult le. Ez egy különösen sikeres kormányzati kezdeményezés volt több szempontból is, hiszen a rendszerváltozás óta nem volt még olyan lendületű zöldítési program, mint a mostani. Mindössze két esztendő alatt 1350 településen 36 ezer sorfát sikerült elültetni.

Fodor Orsolya

Közösen ültették el a fát a településen

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A község polgármestere, Turopoli Zsolt az utolsó fa ültetése előtti beszédében hangsúlyozta: bízik benne, hogy lesz a programnak folytatása. Harminc fát nyertek el ennek a keretein belül, tíz-tíz hársat, tölgyet és nyírt ültettek el.

– Az öreg fákat szeretnénk majd a településünkön megújítani, ezért a terveink között szerepel, hogy a jövőben is folytatjuk a zöldítést, ami a faluban élő felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt fontos – mondta Turopoli Zsolt.

Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője kiemelte: a kormányzat célul tűzte ki, hogy 2030-ra 27 százalékra növeli az ország fával borított területeinek a nagyságát, ami jelenleg 25,4 százalék.

– A tervek sikeréhez szükség van a gazdák és a vidéki lakosság partnerségére, akik a saját területeiken döntést hoznak a zöldebb jövő érdekében. 2020 óta soha nem látott mennyiségű erdőtelepítési kérelem érkezett be, amelynek a nagysága meghaladja a 42 ezer hektárt – fejtette ki Kovács Ferenc.

Hozzátette: a legkisebb településekre is jutott fa, ugyanis nyolc olyan község is csatlakozott a programhoz, ahol kevesebb mint ötvenen élnek. Az egész ország megmozdult, köztük Nógrád megye is, ahol ezidáig 55 település gazdagodott 1424 fával.

A magyar kormány az elmúlt évtizedben elkötelezetten kiállt az erdők megőrzése és a fával borított terület gyarapítása mellett. Nem riogatott klímaváltozással, nemcsak beszélt a lehetséges megoldásokról, hanem a legkisebb településeket sem kihagyva cselekedett. Minden egyes fát azért ültettek, hogy annak az árnyékát a jövő generációja is élvezhesse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában