Suli

2022.05.08. 07:03

Nyugat-Nógrádban több mint százhetvenmillióból korszerűsíthetik az iskolákat

A Balassagyarmati Tanke­rületi Központ a Magyar Falu Program Iskolaépület felújítása, iskolai tornaterem, illetve tornaszoba fejlesztése című felhívásán összesen 176 millió forintot nyert el a dejtári, a nagylóci, a nógrádi, a nőtincsi és a romhányi általános iskolák fejlesztésére a kö­zelmúltban. Ennek köszönhetően több mint ötszáz tanuló és az őket tanító pedagógusok iskolai környezete szépül meg 2022 szep­temberére.

Lászlók Judit

Nógrádon a százhetven fős tanulólétszámmal működő Hesz Mihály Általános Iskola épületének tetőszerkezete újulhat meg 54 millió forintból

Forrás: H.M., NMH

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két évben sikeresen pályáztak a Magyar Falu Programban iskolaépület felújítására, iskolai tornaterem, illetve tornaszoba fejlesztésére. Ebben a tanévben öt iskola szépülhet meg a támogatásnak köszönhetően, összesen 176 millió forintból. 

– A Magyar Falu Program során megvalósított beruházásokkal alapvető célkitűzés a hazai kistelepülések népességmegtartó erejének növelése és a helyi identitástudat erősítése. A támogatás célja a fiatalok számára vonzó életminőség kialakítása az ötezer fő alatti településeken, ezáltal ösztönözve őket a helyben maradásra – mondta el portálunknak Nagyné Barna Orsolya. 

A tankerület vezetője kifejtette továbbá, hogy Nógrádon, a 170 fős tanulólétszámmal működő Hesz Mihály Általános Iskola épületének 54 millió forintból újul meg a tetőszerkezete. A Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolában felújítják a vizesblokkokat és a teljes padlóburkolatot. A projekt részét képezi még az oktató-nevelő munkát segítő eszközök beszerzése, az intézmény közel 120 tanulója új tanulóasztalokat, székeket, valamint sport- és informatikai eszközöket használhat. A beruházás költségvetése 34 millió forint. A Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola nagylóci telephelyén 21 millió forintból megújul az iskolaépület homlokzata, valamint a teljes esővíz-elvezetés is. A Nőtincsi Általános Iskola 219 négyzetméteres tornatermében új sportpadlót fektetnek le. Az épületrészt kívül-belül kifestik, az elektromos hálózatot felújítják, illetve az oktató-nevelő munkát segítő eszközöket szereznek be. Erre a beruházásra 42 millió forintot fordíthat a Balassagyarmati Tankerületi Központ. A Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában pedig egy régóta várt fejlesztés valósul meg. Az alsó tagozatosok által használt iskolaépületben felújítják a vizesblokkot, kicserélik a belső nyílászárókat, a helyiségek új burkolatot kapnak, ezenkívül gépészeti és villamos hálózati munkákat is elvégeznek. A programnak köszönhetően új informatikai eszközök és iskolai bútorok is segítik majd a mindennapi oktatói munkát. A fejlesztés 25 millió forintból valósulhat meg. 

– A munkálatok várhatóan a nyár folyamán kezdődnek, és a tervek szerint a következő tanév elejére be is fejeződnek, így 176 millió forintból több mint ötszáz tanuló és az őket tanító pedagógusok iskolai környezete szépül meg 2022 szeptemberére – hangsúlyozta az tankerület igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában