Sajtkülönlegességek

2022.05.09. 06:49

Nógrád megyében is sokan szeretik a házi készítésű sajtokat

A legtöbben egyetértenek azzal, hogy a termelőktől vásárolt, nagy gonddal előállított élelmiszerek mind minőségüket tekintve, de csomagolásuk szempontjából is jobbak, mint a szupermarketek polcain sorakozó társaik. Talán éppen ezért keresik többen a kis családi gazdaságokból származó tejtermékeket is. Azonban a takarmány árának jelentős növekedése komoly áremelkedést, így a kereslet visszaesését vetíti előre a megyénkben tevékenykedő gazdák jóslata szerint.

Gulyás Edina

Nagy Gergely Nemtiben állít elő háztáji sajtokat, a munkában családja is segít

Forrás: Hegedűs Márk, NMH

Vannak, akik szívesebben fogyasztanak megbízható helyről vásárolt, jó minőségű házi tejet és abból készült termékeket a boltok polcain található társaik helyett. Nem csak azért döntenek a nagy gonddal elkészített finomságok mellett, mert a jól ismert termelőtől vásárolt portékának megbízhatóbb a minősége. Az egészséges életmódot követők is inkább az adalékanyagoktól mentes termékeket választják. Szűkebb hazánkban is egyre több családi gazdaság kínálatából választhatnak a vásárlók. 

– Pozitívak a tapasztalatok, egyre többen keresik termékeinket. Mindig elfogy, amit előállítunk, sőt, terveink szerint emelni is fogjuk a hozamot – számolt be Szabó József kistermelő, a Felsőtoldhoz tartozó Kecskédpusztán található gazdaság tulajdonosa. Kecsketejből különféle termékeket, füstölt és érlelet sajtokat, körözöttet, sajtkrémeket készítenek. Mint mondta, elsősorban helyben kínálják a finomságokat, minden nap nyitva vannak. Korábban termelői piacokon is megjelentek, azonban az nem volt nyereséges számukra. 

– Különböző szakmai csoportokban sajnos az látszik, hogy a növekvő alapanyagárak miatt vannak, akik befejezik a tevékenységüket. A búza például már szinte a duplájába kerül, mint tavaly. Ez természetesen a tejtermékek árára is hatással van – hangsúlyozta Szabó József. – A vevőkörtől függ, hogy mely vidékeken hogyan lehet ezt átvészelni. Ahol kevésbé árérzékenyek a vásárlók, ott könnyebb lesz talpon maradni. 

A Nemtiben működő Halda Sajt elnevezésű családi gazdaság egyik tulajdonosa, Nagyné Katona Edit is arról számolt be, hogy egyre többen vásárolják meg az általuk is készített kézműves termékeket. Azok, akiknek fontos, hogy kiváló alapanyagokból, nagy gonddal elkészített tejtermékeket fogyasszanak, megtalálják őket. Napjainkban az egészséges életmódra való törekvés is a kistermelők által előállított finomságokat helyezi előtérbe. 

– Sajtműhelyünkben kecske- és tehéntejből készítjük el a különféle termékeket: kapható friss tej, túró, tejföl, joghurt, gomolyasajt, érlelt és füstölt sajtok is. Igyekszünk mindent elkészíteni, ami egy háztartásban szükséges – fogalmazott Nagyné Katona Edit. – Ezeket helyben is meg lehet vásárolni, de vannak viszonteladóink itt a megyében, Egerben és Budapesten is, de a nagyobb rendezvényeken is megtalálhatók vagyunk. 

– Amíg a tehenészetekben elsősorban arra törekszenek, hogy egy állat minél több tejet adjon, addig a családi gazdaságokban alkalmazott kíméletes tartás más alapanyag-minőséget eredményez – teszi hozzá Nagy Gergely sajtkészítő. – Mindezeken túl kistermelőként arra is figyelünk, hogy a helyi vásárlók igényeit, egyedi kéréseit is kielégítsük.

Emelkednek az alapanyagárak, drágulás várható - Az erdőkürti Tolbán Sajtmanufaktúra családi gazdaságként működik. Urbán Tibor, aki feleségével, Tolner Katával közösen irányítja a vállalkozást, arról számolt be, hogy a hagyományos eljárásokkal készült tejtermékek iránt van kereslet, de az utóbbi hónapokban némi visszaesés tapasztalható. – Sajnos azt látom, hogy az alapanyagárak, a takarmány árának jelentős emelkedése ezt a tendenciát tovább fogja erősíteni a jövőben is – fogalmazott a tulajdonos. – A kistermelőknek két lehetőségük lesz: bezárnak, vagy árat emelnek. Egyre szűkebb réteg engedheti majd meg magának a kisgazdaságokból kikerülő finomságokat, így várhatóan csökkenni fog a kereslet. Már most azt tapasztalom, hogy egyre több gazda adja el az állatait és hagy fel a tevékenységével – mondta. – Amennyiben nem lesz valamilyen kompenzáció, kevesen tudnak majd talpon maradni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában