Múltidéző túra

2022.05.02. 10:45

Középkori templomokat járhatnak be a nyugdíjasok Nógrádban

Shah Timor Középkori templomok Nógrád megyében című filmjét a 2019-es bemutató – amelynek helyszíne a Dornyay Béla Múzeumban volt – óta többször, több helyütt is láthatta már a nagyközönség. Hétszer vetítette a Duna Televízió, legutóbb, a közelmúltban, húsvétvasárnap került be a Duna World műsorkínálatába. A minap egy megyeszékhelyi közösség, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Salgótarjáni Csoportja iktatta be programjába és az Acélgyári úti Szent József templom északi szárnyában, a Ferences Rendház Réz Marián termében az alkotó jelenlétében nézhették meg az érdeklődők.

Csongrády Béla

Shah Timor rendező a Középkori templomok Nógrád megyében című kötetével ajándékozta meg dr. Sasvári Erzsébetet, a KÉSZ salgótarjáni csoportja elnökét

Forrás: NMH | H. M.

Fotó: Hegedus Mark

A megjelenteket dr. Sasvári Erzsébet a KÉSZ helyi elnöke köszöntötte. A szövetség itt is a rendszerváltás után alakult, majd némi stagnálás után 2013-tól működik újra. Korábban Szabó Csaba, majd dr. Toronyi Judit tevékenykedett ebben a funkcióban. Ezután az 1984 óta Magyarországon élő, afgán származású Shah Timor rendező, operatőr mondott néhány gondolatot a filmjéről. Kifejtette, hogy az ötlet 2016-ban fogant meg s viszonylag hosszú idő, két esztendő kellett az előkészítő munkához, a stáb összeállításához, a forgatás engedélyezési eljárásainak lebonyolításához, a helyben adódó problémák megoldásához és természetesen a felvételek elkészítéséhez.

A forgatókönyv szövegét Mag Hella régész, művészettörténész, a váci Tragor Ignác Múzeum munkatársa és Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója művészet- és vallástörténészi minőségében írta, a szakértő Feld István történész, régész, egyetemi docens, Salgóvár felújításának egyik résztvevője volt. Isten házainak konkrét értékei Csernák János színművész hangján említődtek meg. A korabeli zeneszámokat Shah Timor válogatta Steib Janka néprajzos muzeológus közreműködésével. A rendező sok segítséget kapott Nyesténé Kocsis Mónika asszisztenstől is. A vetítés előtt Varga András helyi atya – akinek a működési területén nem sok ilyen emlék található – de esperes-plébánosként feladatának tekintette, illetve tekinti, hogy a maga módján támogassa a forgatást, illetve az elkészülte óta népszerűsítse a hívők, a különböző korú generációk körében ezt a figyelemre és elismerésre méltó alkotást. Annál is inkább, mert – bár ember nem jelenik meg a filmkockákon – nagy szerepe lehet mind a szakrális, mind a világi hagyományok ápolásában, a vallási hit megélésében, erősítésében, a keresztény értékek megőrzésében, megismertetésében.

A vetítés – mint többen el is mondták – nagy élményt, katartikus hatást jelentett a nézők számára. Ezentúl sok ismerettel is gazdagodtak a különböző szentek nevével megáldott húsz templomépület – Maconkával, Mátraverebéllyel, Tarral, Pásztóval, Jobbágyival kezdve, többek között Nógrádsápon, Tereskén, Herencsényben, Csesztvén, Szécsényen át Egyházasgergéig vagy éppen Zabarig – szépségeinek, látványosságainak eleddig ismeretlen részletei láttán.

Templomlátogató túrát terveznek | A rendházi filmbemutató végén dr. Sándor Ottó az ötletekkel teli nyugdíjas csoportjuk kezdeményezését vezette elő. Azt találták ugyanis ki, hogy érdemes lenne valamennyi e filmben szereplő templomot szervezett módon meglátogatni. Miután Isten dicsőségét hirdető helyszínekről, intézményekről van szó, természetesen nemcsak helyi engedélyezésre volt szükség, hanem a szakrális vezetés általi hozzájárulásra is. Sándor Ottó örömmel jelentette be, hogy a Váci Egyházmegye püspöke, Márton Zsolt írásban közölte: nincs akadálya, hogy megvalósuljon e nemes célzatú terv. Most újra a szervezők következnek, hiszen biztosítaniuk kell olyan személyeket, akik valamennyi érintett községgel, helyi emberekkel felveszik a kapcsolatot és közvetlenül előkészítik a látogatásokat, elkísérik az érdeklődő csoportokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában