Életmód

2022.05.12. 17:30

Kockázatot rejt a gyorsétel: rohamosan nő az elhízott fiatalok száma Nógrádban

Szűkebb hazánkban magas a túlsúlyos fiatalok száma, amely a szakemberek szerint a mozgásszegény életmódnak és az egészségtelen ételek rendszeres fogyasztásának tulajdonítható.

Gubányi Patrik

A gyorsételek népszerűek, holott fogyasztásuk igencsak egészségtelen

Forrás: Illlusztráció | NMH

A gyorsételek népszerűsége megyénkben is töretlen annak ellenére, hogy az emberek többsége tisztában van a rendszertelen étkezés egészségtelen hatásával. Ezen ételek szénhidrátot, cukrot, zsírt tartalmaznak, ráadásul hemzsegnek az ízfokozóktól is. Habár ezek fogyasztásakor sok kalória kerülhet a szervezetbe, ám a tápanyag hiánya miatt rövid időn belül újra feltámad az éhségérzet. 

– Az elhízás hazánkban nagyon gyakori, mely egyrészt életmódbeli hibákból, másrészt genetikai okokból ered – mondta érdeklődésünkre Zeke Judit dietetikus. 

Hozzátette: a fiatalok körében nagyon népszerű a gyorséttermi ételek fogyasztása, amivel nem volna probléma, ha nem csupán ez jelentené az étkezések forrását. E készítmények magas energia-, só- és zsírtartalommal rendelkeznek, emellett rengeteg színezéket, állományjavítót és ízfokozót tartalmaznak. 

– Ezeket az ételeket lehet fogyasztani, de mértékkel szerepeljen a napi táplálkozásban. A gyorséttermi kínálatból inkább a salátákat és a natúr húsokat érdemes előnyben részesíteni. A szervezetünknek a változatos étkezés szükséges, tehát gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húsokat, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket együnk. Az étkezéshez hozzátartozik a folyadék pótlása is, amit ne cukros üdítőitalokkal fedezzünk, hanem ivóvízzel vagy ásványvízzel! – hangsúlyozta a szakember. 

Oravecz Zsuzsanna életmód-tanácsadó szerint nagyon könnyű rászokni az ízfokozókkal teli ételekre. 

– Értékes tápanyagokat csak nyomokban tartalmaznak a gyorsétkek, így aggasztó, hogy a tinédzser korosztály körében nagyon előkelő helyen szerepelnek az étkezdék – emelte ki. 
 

Számos panaszt okozhatnak | Oravecz Zsuzsanna ismertette: a tápanyag nélküli nehéz ételek fogyasztása miatt felborul a szervezetünk savbázis-egyensúlya, ebből adódóan egyre többen fáradtabbak, depressziósak és fásultak lehetnek. A rostszegény étrend székrekedést is okozhat, ennek következtében csökken az egészséges bélbaktériumok száma, ami az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. Az életmód-tanácsadó hangsúlyozta: innen már egyenes út vezet az elhízáshoz és a különböző szív- és érrendszeri problémákhoz, továbbá gyakrabban alakulhatnak ki gyulladásos fertőzések a szervezetben. Oravecz Zsuzsanna szerint érdemes csökkenteni a gyorséttermekbe való látogatást, s az egészségtelen fogások helyett inkább sok ásványvizet és salátát fogyasztani. Este hat óra után már nem szabad magas energiatartalmú ételeket és italokat a szervezetbe vinni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában