Ínyenc

2022.05.05. 13:03

Béren idén is kiválasztják a megye legjobb sajtját

Sajtkülönlegességekkel és egyéb termelői finomságokkal várják a gasztronómia szerelmeseit május 15-én, vasárnap, 10 órától a településen található egyik étterem udvarán.

N. O.

Kézműves finomságokat lehet majd kóstolni

Forrás: H.Cs., NMH

Bánfi Anna, az eseménynek otthont adó vendéglátóhely tulajdonosa korábban úgy fogalmazott, hogy számukra nagyon fontos a termelők támogatása, és minden olyan kezdeményezést felkarolnak, amely a megye jó hírét viszi. 

Dr. Molnár Lajos, a Pásztói járás főállatorvosa hírportálunknak elmondta, hogy idén második alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt, amely hagyományteremtő céllal kelt életre még tavaly. 

– Ez az esemény lehetőséget nyújt, hogy szűkebb hazánk kistermelői és sajtkészítői zsűriztethetik termékeiket a Sajtkészítők Egyesületének képzett bíráival, így részletes képet kaphatnak az áruik minőségéről is. A legjobbak pedig arany-, ezüst- és bronzéremben részesülnek – fejtette ki Urbán Tibor szervező. 

Hozzátette: tavaly mintegy nyolcvan termékkel neveztek be a versenyzők. Idén azonban kisebb változás lesz a programban, ugyanis kizárólag natúr készítményekkel lehet csak nevezni, amelyekben nincs egyéb ízesítő anyag, így például medvehagyma, paprika vagy lila hagyma. A gasztronómiai eseményen a sajtkészítők mellett több megyei termelő is felsorakoztatja áruját. Ezáltal alkalmuk lesz bemutatkozni és megismertetni a finomságaikat az érdeklődőkkel. A látogatóknak lehetősége nyílik egyebek mellett termelői mézek, joghurtok, de húsfélék kóstolására is. 

Urbán Tibor arra is kitért, hogy minőségi ételekkel is készülnek a szervezők a vendégek számára, hiszen az étterem-tulajdonos egy egész malacot nyársra húz majd a szabadban, de nagy hangsúlyt fektetnek a street food ételekre is. 

Mint mondta, idén újdonság, hogy vándorkupát készítenek, amely évről évre váltogatja majd tulajdonosát. A tavalyi rendezvény után a szervezők bíznak benne, hogy a sajtverseny idén is vonzza majd a kulináris ízek kedvelőit.

Címkék#sajt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában