Úton

2022.05.05. 20:11

A nógrádiak is megéreznék az árrobbanást, ha nem jönne orosz kőolaj

Azonnal megérezné a magyar gazdaság az orosz olajról való leválást, amelyet az uniós, új szankciós csomagban javasolnak.

Nool

Forrás: NMH

A lakossági részről magasabb infláció, alacsonyabb fogyasztás lenne a következménye, összességében pedig a gazdaság versenyképességének visszaeséséhez vezetne, hiszen jelentősen megdrágítaná a termelést – mondta a VG-nek Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Reális annak a veszélye, hogy ezek a kérdések a következő időszakban egyre súlyosabbá válnak, miután Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a hatodik uniós szankciócsomagban az orosz kőolajimport fél éven belüli betiltására tesz javaslatot. Ez több uniós országnak – köztük Magyarországnak – óriási gond lenne.

Megkérdeztük: Mit szólna, ha az embargó miatt emelkedne az üzemanyagár?

Székely Júlia: – Nagyon nem örülnék, hiszen így is drága, és napi szinten ingázok a munkahelyem és az otthonom között. Természetesen, ha ezer forint is lenne, muszáj lenne kifizetnem, de felháborodást keltene bennem. Éppen ezért is örülök a benzinárstopnak, hiszen láttam, hogy más országokban már az egekbe szökött az üzemanyag ára.

Balogh János: – Ebben a mai, felgyorsult világban nélkülözhetetlenné vált az autó rendszeres használata. Mi is gyakran igénybe vesszük a családdal. Bár igyekszem visszaszorítani, ennek ellenére nem tudom teljesen kiküszöbölni a használatát. Jelenleg sem olcsó az üzemanyag, és nagyon elkeserítene, ha az ára még tovább emelkedne!

Kövendi-Sándor Alexa: – Bár nekem nincs jogosítványom, de a férjem rendszeresen vezet, és sokat járja a megye útjait. Nem örülnék neki, ha az üzemanyagárak tovább emelkednének, hiszen az minden más terméken is érezhető lenne. Bízom abban, hogy majd olcsóbban lehet tankolni, és nem megy ötszáz forint felé a gázolaj és a benzin ára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában