Fejlődés

2022.05.05. 11:21

326 millió forintot fordíthatnak ingatlanfejlesztésekre a Nógrád megyei falvak

A Magyar Falu Program önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztésére kiírt pályázatán szűkebb hazánk 19 települése szerepelt sikeresen, így több mint 326 millió forintot fordíthatnak különböző épületek korszerűsítésére, felújítására.

Gulyás Edina

Tárolót, hivatali épületet, művelődési házat és óvodákat is korszerűsíthetnek a programban elnyert támogatásból

Forrás: Pixabay

A Magyar Falu Program 2018-ban indult el azzal a céllal, hogy az ötezer fő alatti települések fejlődését szolgálja, hiszen hazánk teljes népességét tekintve annak közel egyharmada itt él. Az elmúlt években a program egyre népszerűbbé vált, szűkebb hazánk községei is évről évre élnek annak lehetőségeivel. Idén az önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztésére kiírt pályázaton Nógrád megyéből 19 falu önkormányzata szerepelt sikeresen, így több mint 326 millió forintot fordíthatnak a különböző funkcióval bíró épületek korszerűsítésére. 

– Egy új, könnyűszerkezetes tárolót alakítunk ki a sportpálya közelében található területen az elnyert mintegy 5 millió 100 ezer forintból – tájékoztatott Nagyváradi István, Felsőtold polgármestere, hozzátéve: – A közterületek karbantartásához szükséges eszközöket, a fűnyíró traktort és más szerszámokat tartjuk majd itt. A tervek szerint július végére elkészül a beruházás. 

Garábon egy rendkívül rossz állapotban lévő raktárat újítanak fel a program által biztosított közel 10 millió forintból. Kovács Zoltán, a település első embere arról számolt be, hogy kívül-belül új köntöst kap az épület, amelynek funkciója változatlan marad. A munkálatok során kicserélik a tetőszerkezetet és az nyílászárókat is. A gépeknek és más eszközöknek helyet biztosító ingatlan nyár végére elkészülhet. 

– A községháza épületét négy évvel ezelőtt korszerűsítettük. A fenti programban elnyert közel 9 millió 300 ezer forintból az energiahatékonyság növelése érdekében napelemeket szerelünk fel – hangsúlyozta Kanyó Judit, Varsány polgármestere, aki arra is kitért: – Ezen túl az udvart is leaszfaltozzuk, a terület egy részén jelenleg a közfoglalkoztatási programban lerakott járólapok találhatóak, másik része pedig kaviccsal borított. 

Nézsán az 1987-ben épült művelődési ház nyílászáróinak cseréjére fordítják a 25 millió forintot. Styevó Gábor, a falu első embere elmondta: három évvel ezelőtt szintén pályázati támogatásból cserélték le a monumentális méretű épület tetőszerkezetét. A jövőben is keresik a forrásokat, ugyanis a fűtési rendszer korszerűsítése is égető lenne, valamint a parketta cseréjét is szeretnék megvalósítani. 

– Kicsivel több mint 4 millió 500 ezer forintot nyertünk a programban, ebből az összegből egy fedett terasz épül majd a helyi óvodában – fejtette ki Kővári Lászlóné dorogházi polgármester. Mint mondta, bíznak abban, hogy a nyári szünidő alatt elkészül a fejlesztés, így szeptembertől rossz idő esetén is tudnak kinti foglalkozásokat tartani. 

Bánkon szintén az óvoda fejlesztésére fordítják a számukra megítélt kicsivel több mint 26 millió forintot. Torma Andrea polgármester elmondta, hogy a korábban felújított épület tetőszerkezetét cserélik ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában