Magyar Falu Program

2022.04.25. 09:53

Több mint kétszázmillióból fejlesztenek Nyugat-Nógrádban

A Magyar Falu Programban az Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése című pályázaton tizenkét település önkormányzata nyert el támogatást Nyugat-Nógrádban. A községek több mint 216 millió forintot fordíthatnak a polgármesteri hivatalok, a kultúrházak vagy éppen az óvoda korszerűsítésére.

Lászlók Judit

A Magyar Falu Programban az Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése című pályázaton Alsópetény 5 millió, Bánk 26,1 millió, Bercel 5,9 millió, Felsőpetény 23,3 millió, Horpács 9,6 millió, Ipolyszög 26,1 millió, Nézsa 25 millió, Nógrádsipek 24,9 millió, Nógrádszakál 36,1 millió, Patak 4,7 millió, Szécsényfelfalu 20,2 millió, míg Varsány 9,3 millió forint támogatást nyert el. Ennek köszönhetően még több intézmény újulhat meg a térségben. 

A tenderen a legnagyobb összeget Nógrádszakál önkormányzata nyerte el. Radvánszky Judit községvezető elmondta, hogy a pályázati pénz a polgármesteri hivatal korszerűsítését teszi lehetővé. Az épület már nagyon rossz állapotban van, ezért fontos számukra a felújítás. A támogatásból megvalósul majd a tető cseréje, a külső homlokzat hőszigetelése, illetve festése. 

Varsányban a polgármesteri hivatal energetikai fejlesztését valósítják meg az elnyert összegből. – A támogatásból a községháza épületére fogunk napelemeket telepíteni. A fejlesztés megvalósulásával a falu szinte minden intézménye korszerűsítve lett ebből a szempontból, hiszen napelemekkel van felszerelve a feldolgozó­üzem, az iskola, az egészségügyi központ és az óvoda is – mondta Kanyó Judit. A község polgármestere hozzátette: – A továbbiakban pedig a közösségi házon szeretnénk még ezt a fejlesztést meg­valósítani. 

Kárdási Jánosné, Ipolyszög polgármestere arról számolt be, hogy az összegből a kultúrház külső vakolása és hőszigetelése valósul meg. – A kultúrház belső felújítása jelenleg is zajlik, azonban a most elnyert pályázattal már teljeskörűen megújulhat majd az intézmény – mondta Kárdási Jánosné, aki bízik abban, hogy a beruházás minél hamarabb elkészülhet. 

Nézsán a művelődési ház nyílászáróinak cseréjét teszi lehetővé a tender. Styevó Gábor, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy korábban megvalósult az épület tetőhéjazatának cseréje és a födém szigetelése, azonban fontos lenne még a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint a közösségi terem parkettájának felújítása is. 

Vizi Zoltán, Nógrádsipek polgármestere pedig arról számolt be, hogy az elnyert közel 25 millió forintot a rossz állapotban lévő óvoda épületének korszerűsítésére fordítják. Mint mondta, kicserélik a nyílászárókat, valamint megvalósul az épület külső hőszigetelése is. A beruházás emellett azért is fontos számukra, mert ezáltal az intézmény fenntartása is kedvezőbbé válik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában